Social

# aghiasma boboteaza #aghiasma mica #boboteaza #folosire aghiasma # aghiasma mare # aghiasma

Cum poti folosi apa sfintita de la Boboteaza si cat timp o poti pastra

Apa sfintita sau aghiasma este oferita credinciosilor de proti, in ziua de Boboteaza. Aceasa poate fi de doua tipuri, in functie de slujba savarsita pentru sfintirea acesteia. Astfel aghiasma poate fi aghiasma mica (in urma savarsirii slujbei numita "Sfintirea cea mica a apei" ) sau aghiasma mare (in urma savarsirii slujbei numita "Sfintirea cea mare a apei").

Aghiasma este simbolul curatirii sufletesti, a promovarii si a sfintirii vietii. De Boboteaza se face slujba pentru aghiasma mare, pe care toti credinciosii o iau in aceasta zi de la biserica.

Agheasma mare se ia inainte de anafora. In plus, se poate oferi si celor care opriti de la Impartasanie, ca intarire spre nadejdea pocaintei, a mangaierii si indreptarii lor pentru viitor (Constitutiile Apostolice VIII, 29).

Ce poti face cu aghiasma mare de la Boboteaza

Aghiasma mare poate fi folosita pentru a stropi casa, curtea, gradina, vitele, ogoarele si livezile. Se spune ca in acest mod vor fi ferite de ghearele diavolului. Stropirea se face in ziua de Boboteaza, insa se poate face si in alte zile de peste an.

Aghiasma mare se poate lua si in cazul in care oamenii sufera de boli grave. Fiind incarcata cu darurile dumnezeiesti ale Duhului Sfant, aghiasma mare a savarsit adesea minuni, tamaduind bolnavi, aparand de rele si izbavind din primejdii pe cei credinciosi, potrivit realitatea.net.

In zilele de Boboteaza, fiecare crestin este dator sa ia acasa aghiasma mare si sa o pastreze intr-un loc deosebit si curat. Cu aceasta ocazie, credinciosii beau aghiasma mare vreme de opt zile, incepand din ziua Bobotezei si incheind in ziua de odovanie a praznicului (14 ianuarie); numai in aceasta perioada se poate bea aghiasma mare fara post si spovedanie.

Dupa data de 14 ianuarie, aghiasma mare "se ia numai cu post si cu spovedanie, intotdeuna inainte de anfura, cu binecuvantarea preotului duhovnic".

Aghiasma mare se poate bea si in zilele de sarbatoare.

Aghiasma nu se strica niciodata

Aghiasma nu se strica niciodata. Aceasta poate fi pastrata si folosita oricat de mult, fara teama. Asta datorita prezentei harului lui Dumnezeu in ea si nu a altor motive precum intrarea in contact a apei cu argintul (dezinfectant) sau pentru asocierea ei cu busuiocul (superstitie).

Cu toate acestea, aghiasma poate capata un miros neplacut din cauza recipentului in care este pastrata. In aceast caz, aghiasma nu se arunca ci se toarna la radacina unui copac sau se pune intr-o apa curgatoare curata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea