Social

Cum ne baga in seama vedetele la televizor

Formula de politete adresata telespectatorului. Semn de identitate a emisiunii. Automatism zilnic fara adaptare la contexte. Aberatie printr-o formulare goala de continut. Orice ar fi si oricum ar fi el receptat, salutul celor ce apar zilnic pe ecranele noastre ne da sentimente si clasificari. Iata citeva.

Atotcuprinzatoare

Din aceasta categorie face parte Radu Cazan cu: Doamnelor, domnisoarelor si domnilor, bine ati venit la.... Doar la salut priveste spre ecran, apoi se afunda in cititul titlurilor si articolelor din ziare. Andreea Marin-Banica e mai lapidara prin Buna seara tuturor!, dar insoteste deschiderea emisiunii cu semne fizice: zimbet si gropite in obraji. Vlad Petreanu, pe Antena 3, spune totul: Toate bune!. La fel ca si andrei zaharescu la ora 16.00, pe Antena 1.

Exces de altceva

Multumim foarte mult! Aici se incheie emisiunea noastra. La Antena 3 urmeaza acum stiri - o auzim pe Vrinceanu Firea lasindu-ne fara salut. Barbulescu la Realitatea TV a orelor 6.00, 7.00 si 8.00 se aude cu: Doamnelor si domnilor, sa aveti o dimineata linistita!, la antipodul ideii de emisiune energizanta de dimineata. Tot aici sta bine Turcescu, care joia, cu un oftat in glas, ne sugereaza: Sa aveti un weekend linistitor.

Personalizarea

Hurezeanu spune: Buna seara si bine ca v-am mai gasit! - ca un semn ca telespectatorii au simtit ce a simtit si el: greutatea de a se deplasa printr-un Bucuresti plin de zapada sau plouat. Opusul malitiozitatii lui Hurezeanu este pe TVKlumea, mostra de intimitate ridicola: V-am pupaaaat! Pa! Pa!

Nimic, nimic

Florin Calinescu pe TVSport nu saluta niciodata. E el insusi, de citeva editii, intr-o prezentare fara par. C.T. Popescu in Cap si Pajura este identic cu el insusi, chiar in ciuda paradei de civilizatie a lui Hurezeanu, asa ca nu-si bucura telespectatorul cu gratuitati.

Implicarea aberanta

Aplecarea spre dreapta a cerceilor implica ori Sa ai o seara excelenta!, ori, O seara placuta si un weekend excelent - din repertoriul Andreei Esca, dupa un potop de crime, violuri, tradari si mondenitati. Vremea B1 TV spune astfel: O seara placuta in continuare si un sfert de saptamina insorit, dupa ce, in plina iarna fiind, weekendul fusese prognozat oficial cu ploi si ninsori.

Tipul expeditiv

Dupa portia de jumatate de ora de horror si high life, Mindruta e concret: O seara buna!, iar perechea sa de la Observatorul Antenei 1, Stoicescu, se aude ultima mereu cu un: Numai bine!.

Salut pe banda rulanta

Buna ziua si la revedere se aud in foc continuu in Ziua Judecatii din partea lui Dan Negru. Ritmul este dat de formatul emisiunii, iar politetea astfel repetata face din invitat carne de tun, politetea devenind semn de indepartare rapida a pierderilor, a celor ce rateaza judecata buna.

De omor si voie buna

Buna seara, natiune! deschiderea lui Andrei Gheorghe din Politica, frate de pe Realitatea TV anunta finalul apoteotic: Hai noroc si noroc ca mai traiti!. Intre cele doua saluturi, propriul ego expus, propria viziune asupra realitatii, o sugrumare a invitatiilor, ceea ce implica si una a telespectatorului.

Un buna cu consecinte

O seara buna, doamnelor si domnilor! al lui Turcescu din 100% pe Realitatea TV este insotit de o cuta apriga pe frunte. Noapte buna al lui Stelian Tanase nu ne iarta de privirea sa distanta pe sub ochelari. Sint Turturica si va dau intilnire la o noua emisiune «Prim-Plan», pe TVR 1, nu poate fi uitat fara zbaterea sa multipla din pleoape.

Victime colaterale

Din studioul Stirilor PRO TV se face transferul regulat catre vedetele aflate in studiourile teritoriale, care la rindul lor dau legatura reporterilor, aflati la locul faptei. Circuitul natural al lui Buna ziua, pasat de la o vedeta la alta, nu se inchide niciodata la reporter. In principal, vedetele se saluta intre ele, iar reporterul saluta telespectatorul. Bizarul situatiei este dat de faptul ca reporterul din teren niciodata nu se mai aude spre a-si saluta telespectatorul in final de stire. Nu de putine ori, la Buna seara, Andreea, din teritoriu ii raspunde Buna seara, Andreea!, din Bucuresti.

Atentie!

Madalin Ionescu pe National TV se aude: Multumim pentru atentie!, ca si Razvan Dumitrescu pe Realitatea TV. Incordarea este semn ca a trecut. Cu Buna seara, urmeaza destinderea. Melania Medeleanu pe Realitatea TV adauga celor spuse de Razvan Dumitrescu un Ramineti ancorati in Realitate, deschizind un capitol nou in story-ul femeilor fara drept de salut final.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea