Social

Cum mancau boierii

Ochiul format cu rafinamentele occidentale ale calatorilor straini ne ajuta sa identificam cateva caracteristici ale bucatariei romanesti in perioada medievala. Aflam ca mancarea se aducea rece, deoarece bucataria era construita intr-un colt al curtii boieresti. Altii se lasa impresionati de multimea bucatelor care "nu se ridicau tot timpul mesei si multe ceasuri in sir se tot puneau mereu felurile unele peste altele, incat s-au inaltat, cu incetul, intr-o gramada ca o movila..." Odaia de mancare se numeste casa mare. Casele boieresti au insa si terase care dau spre gradini si care apara de soarele dogoritor al verii. Del Chiaro spune ca mesele se aseamana celor din manastirile catolice (facand presupunerea ca nu s-a auzit pe aceste locuri de "mese ovale sau rotunde, in mijlocul odaiei"). Comesenii se asaza de o parte si de alta a mesei, pe banci lungi, cu spatare acoperite cu laicere. Stapanul casei sta in capul mesei. Fata de masa e din panza de casa lucrata din in foarte subtire, ca si servetele. Inainte de masa propriu-zisa, invitatii se intretin cu gazda in alta incapere, se bea "vutca" si se aduce apa pentru spalatul mainilor . Boierii isi scot apoi "antereele pe care le prind numai intr-o copca la guler, ramanand manicile atarnate in lung, la spate" (semn de buna-cuviinta). Preotul, invitat permanent, spune un Tatal nostru in greceste sau slavoneste si binecuvanteaza masa. Inmoaie apoi o bucata de paine in mancare, ceilalti isi fac cruce, multumind gazdei printr-o scurta inchinare, iar masa poate incepe. Tot stapanul casei este cel care bea primul pahar de vin. Valahii folosesc pentru baut acelasi pahar, care trece din mana in mana. La sfarsit, toata lumea isi spala iarasi mainile, bea cafea sau vin, isi imbraca anteriile si merge sa-si faca somnul de dupa-amiaza. Rafinamentele culinare patrund cu greu. "Romanilor le este scarba sa manance broaste, broaste testoase sau melci" - scrie Antonio del Chiaro. Exista si anomalii, caci "la Targoviste sunt trimisi soldati in gradina parintilor franciscani sa caute melci pentru bucataria domnului" si asta chiar in postul Pastelui .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu: Branding - Cum sa eviti vecinii nepotriviti

Experti It

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu, multimedia designer si specialist de marketing online

Experti It

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: 8 functii ignorate ale smartphone-ului care iti imbunatatesc considerabil viata

Experti It

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Tendinte ale tehnologiei in 2014

Experti It


Citeste pe divahair.ro

Top

Cauta-ti perechea