Social

#renuntare fumat #fumat

Cum m-am lasat de fumat de doua ori si de ce a functionat a doua oara

“M-am apucat de fumat la 13 ani. Copil fiind locuiam cu parintii intr-un apartament cu trei camere din Regie. Erau vremurile in care atunci cand se intorceau de la scoala, copii isi faceau temele apoi mergeau si se jucau afara.

Nu ne intorceam in casa decat atunci cand se intuneca, ori cand se aprindeau luminile pe strada.

Pentru mine, cand tata ajungea acasa de la munca, inca in hainele de la munca ii saream in brate imediat cum intra pe usa apartamentului, inainte de a-si aprinde tigara.

Practic toata lumea cu care intram in contact fuma. Atat tata cat si mama, si majoritatea celor din cartier, lucrau la fel ca si ei la fabrica de tigarete din Bucuresti.

Pentru noi, copiii era usor sa fumam fara a fi prinsi. Totata lumea avea stash-ul de tigari acasa. Mai luau cate un cartus-doua cum prindeau si le vindeau. Asta facea cam toata lumea…

Din cand in cand furam tigari, fie cate 2-3, fie cate un pachet intreg de Carpati.

Ieseam cu prietenii la joaca, ne ascundeam pe dupa blocuri, prin parc, pe unde puteam si fumam pe ascus, ca nu cumva sa ne vada vreaun vecin.

Oh, ce cool eram!

Alexandru, baiatul a carei mama lucra la aprozar ne aducea din cand in cand biscuiti iar noi ii dadeam tigari la schimb; Mihai, primul care a avut bicicleta in cartier; Ana, Vasile si eu. Toti ne strangeam la un loc si fumam impreuna, faceam cerculete, ce vremuri…

Fumatul ma facea sa par grozava. Fascinanta. si foarte matura.

Am fumat toata vara.

A venit toamna. inainte sa inceapa scoala ai mei m-au dus la dentist. Nu imi era frica de dentist, nu eram ingrijorata. Asta pana cand m-a intrebat:

“De cat timp fumezi?”

Am inghetat. Ochii mi s-au deschis larg. Ceva imi statea in gat. Nu am scos nicio vorba. Singurul lucru la care ma puteam gandi era bataia crunta pe care o sa o primesc de la ai mei.

Cu toate ca ma spalam pe dinti mereu, si aveam grija sa nu fiu prinsa de ai mei, fumul imi patase dintii iar doctorul m-a turnat…

“O sa trebuiasca sa vii din nou peste cateva luni. Daca vei continua sa fumezi si atunci, le voi spune parintilor.” a zis doctorul.

Si m-am lasat de fumat. Pur si simplu. Si nu a fost greu.

Intre timp regimul comunist cazuse iar eu descoperisem jurnalismul si imi dadusem seama cat de mult imi place sa scriu. Libera exprimarea nu mai era interzisa de ceva vreme iar jurnalistii erau perceputi ca fiind cool.

Am dat la Facultatea de Jurnalism si stiintele Comunicarii a Universitatii din Bucuresti. Am cunoscut un tip. Mai multi de fapt…

Am invatat sa cant la chitara.

Si nu m-am apucat de fumat decat la 8 ani de cand m-am lasat, in anul 2 de facultate.

Era vreme cand tigarile straine deja aparusera in Romania. Fumam Marlboro.

Lucram part-time ca si asistenta unui scriitor, dl. Pancu care era redactor la un ziar si interactionam mereu cu oameni mai in varsta decat mine. Cu totii fumau.

Mi se pareau foarte sofisticati; modul in care tineau o tigara intre doua degete si un pahar de vin in mana dreapta, in timp ce cu stanga gesticulau. Dl. Pancu era foarte atragator, cel putin din punct de vedere intelectual, era mereu centrul atentiei. Mereu invatam cate ceva nou de la el. Era si cu 16 ani mai in varsta decat mine.

Cand ne intalneam cu totii, dl. Pancu, in timp ce vorbea se oprea pentru o clipa pentru a trage un fum - apoi sufland fumul in aer termina fraza.

La munca, cand mergeam la subsol la un fum, unde se tinea presa de tipar, ma simteam ca un reporter intr-un film.

Imi placea sa fumez. Nu mirosul, dar senzatia pe care mi-o dadea. inca ma facea sa ma simt cool. si foarte matura.

Timpul a trecut, am inceput sa fumez tot mai mult. Ajunsesem sa fumez un pached de tigari pe zi.

Dupa ce am terminat facultatea m-am angajat la redactie. Toate bune si frumoase pana intr-o zi cand mi-am dat seama cam ramas insarcinata cu Dl. Pancu.

Era un copil neplanificat, am decis totusi sa il pastram. Urma sa devin dna. Pancu.

Am fost la doctor. Doctorul mi-a spus sa las mai moale cu tigarile. “Daca ar fi fost de rau pentru copil, mi-ar fi spus sa ma opresc” mi-am zis.

Pentru mine “sa o las mai moale” insemna ca e totusi OK sa continui.

Nu ma puteam opri si nici nu simteam nevoia. Scazusem totusi la 5-8 tigari pe zi si credeam ca e ok. Aparusera semnale care sa ma alarmeze.

Bebelusul prietenei mele, Maria, mereu era activ, dand din maini si picioare, dar Daniel rareori facea asta.

Doctorul mi-a spus ca pur si simplu un “bebe lenes”. Cand am ajuns cu sarcina in saptamana 30 si am facut un ecograf mi s-a spus ca Daniel e cu sase saptamani in urma, comparativ cu nivelul normal de crestere pentru un copil de varsta lui.

Stiau ca fumez si totusi nu mi-au zis sa ma opersc.

Am mancat mereu cele mai bune mancarui si am avut grija sa fac tot ce trebuie pentru o femeie insarcinata.

Apoi am observat ca zvacnirile lui sunt tot mai putin intense. M-am programat la un alt ecograf, dar intrucat era o perioada aglomerata m-au programat peste 8 zile. Cu doua zile inainte de ecograf, imi amintesc ca eram la o plimbare cand deodata m-am simtit mai usurata in interior, de parca ceva plutea.

La ecograf mi s-a spus ca bebelusul e mort. Eram in saptamana 36.

Imi amintesc cum am intrat in soc si o frica rece s-a lasat peste mine si un sentiment de jale: “Ce am facut?!”

Am fost dusa la spital. Dupa 2 zile de spitalizare si 8 ore in sala, am nascut.

Stiam ca bebelusul e mort. Asistenta, pe un ton zeflemitor mi-a spus ca e un baietel apoi l-a infasurat intr-un prosop si l-a luat.

Putin mai tarziu mi-au dat voie sa il tin pe Daniel in brate inainte de a-l lua din nou.

I-am intrebat daca il pot inmormanta dar pe un ton rece mi s-a zis ca a fost trimis spre incinerator deja. Am fost devastata…

Nu a durat mult pana sa imi dau seama ca tigarile au fost de vina. si a fost vina mea.

Atunci a fost a 2-a oara cand m-am lasat de fumat.

A fost cel mai groaznic moment din viata mea. Fumatul mi-a ucis copilul! Daniel a murit. Rusinea era coplesitoare si jalea teribila. Nu doresc nimanui asa ceva.

Tu nu vrei sa te lasi de fumat in modul in care am facut-o eu, dar fa-o, te rog din suflet!

Fara scuze…”

Acesta este povestea cutremuratoare a unei femei care fuma cate 1-2 pachete de tigari zilnic si care totusi a renuntat la fumat intr-un final. Cu totii stim cat de nociv este fumatul, cate complicatii poate aduce dar nu le luam in serios. Vedem zilnic imaginile socante de pe pachetele de fumat si cu toate acestea le ignoram. De ce oare? Credem ca noua nu ni se va intampla. Pentru ca bunicul a fumat pana la 90 de ani si nu patit nimic, pentru ca avem impresia ca noi spunem o rugaciune si suntem feriti de complicatii, continuam sa avem acest viciu distructiv.

Din pacate realitatea este alta. Fumatul chiar ucide!

Iar lasandu-te de fumat nu renunti la nimic. Renunti doar la sansa de a te imbolnavi de cancer. Atat!

In schimb ai de castigat nu doar fiind mai sanatos, avand mai multa energie si bani, dar totodata pe plan personal vei fi mai castigat - respect de sine, incredere, libertate si cel mai important - calitatea vietii tale viitoare. Te vei bucura de placerea de a fi nefumator chiar din momentul in care vei stinge ultima tigara.

In continuare hai sa analizam cele mai eficiente metode de a te lasa de fumat:

Plasturi cu nicotina 8,2% (eg. Nicorette)

Cu ajutorul plasturilor 8,2% dintre cei ce le incearca se lasa de fumat. Acest tip de plasture este un plasture transdemic ce elibereaza nicotina in organism prin piele. Acesta este untilizat ca un ajutor in terapia de inlocuire a nicotinei in procesul de renuntat la fumat.

Tigara electronica 20%

Cu ajutorul acesteia, aproximativ 20% dintre cei ce le incearca renunta la fumat. Mai exact, tigara electronica este un tip de vaporizator care incalzeste lichidul din rezerva si ii transforma mai in vapori care sunt inhalati. Cu toate ca nu e la fel de nociva ca o tigara electronica, substantele chimice din rezerve pot produce alte complicatii, deci pe termen lung nici aceasta nu e o metoda ideala!

Metoda vointei 27%

Daca vrei poti se spune. si e adevarat. Metoda vointei e probabil cea mai raspandinta metoda dintre toate. O carte buna pe acest subiect este “in sfarsit nefumator” de Allan Carr care poate da o lectie pozitiva celor care vor sa puna capat relatiei lor cu tutunul. Tehnica sugerata de Carr a functionat pentru multi sa se lase de fumat.

Pastile 44% (eg. Champix)

Destul de costisitor si de lunga durata, un astfel de tratament poate costa pana la 1000 de lei si dureaza aproximativ 12 saptamani, dar care da rezultate destul de bune intrucat 44% dintre cei care au incercat tratamentul au reusit sa se lase de fumat. Tratamentul actioneaza prin diminuarea dorintei de a fuma si prin ameliorarea simptomelor generate de lipsa nicotinei din organism. Mai mult, daca o persoana fumeaza o tigara in perioada tratamentului, medicamentul scade satisfactia data de fumat.

Auriculoterapie 91% (eg. stop-smoking.ro)

Cea mai eficienta dintre toate metodele prezentate, auriculoterapia este o forma de medicina alternativa ce te poate scapa definitiv de fumat.

Recent aparuta si in Bucuresti, aceasta metoda consta in stimularea anumitor puncte de pe ureche cu ajutorul unui aparat ce produce micro-impulsuri electrice care elimina nevoia de nicotina, substituindo cu o doza de serotonina suficienta pentru o luna intreaga. in urma tratamentului dorinta de a fuma dispare complet si definitiv.

Indiferent de metoda pe care o vei incerca, daca recidivezi, incearca din nou! Unii oameni incearca de pana la 8 ori pana sa se lase definitiv.

Tu ce parere ai? Cum te-ai lasat de fumat? Ce metoda a functionat pentru tine? Lasa un comentariu mai jos.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea