Social

#guvern #bugetar #spor

Cum ia statul inapoi sporul de "refacere dupa concediu"

Bugetarii sunt datori Curtii de Conturi cu aproape un miliard de euro, suma ce provine din sporuri acordate ilegal in decursul anilor 2005 - 2008.

Beneficiari sporurilor ilegale sunt invitati sa restituie sumele primite nelegal. In cazul in care acestia refuza, Curtea de Conturi va amenda conducatorii de institutii bugetare care au acordat sporurile. Mii de directori, de primari si consilieri, de presedinti de consilii judetene vor fi amendati, dar ei pot ataca decizia in contencios administrativ.

In anul 2008, 235.000 de bugetari au beneficiat de sporuri ilegale, care de care mai nastrusnice, de la sporul de refacere dupa concediul de odihna pana la sporul pentru tinuta decenta.

Presedintele Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, sustine ca toate primariile au acordat indemnizatii in afara legii. "Sa va dau un exemplu. La Prahova, in 143 de institutii verificate, majoritatea autoritati locale , s-a descoperit ca s-au platit pe langa lege sporuri in suma de peste 70 de milioane de lei in 2008, de care au beneficiat peste 17.000 de persoane", a explicat Vacaroiu pentru Gandul.

Valentin Mocanu , secretar de stat in Ministerul Muncii, sustine ca sporurile incriminate au fost acordate prin contracte sau acorduri colective de munca si ele pot fi declarate legale de magistrati.

Cifra totala a sporurilor "inventate" trece de 200. Cele mai ciudate sporuri ilegale:

- Spor pentru refacerea dupa concediul de odihna

- Spor pentru refacerea capacitatii de munca

- Spor pentru imbunatatirea conditiilor de munca

- Spor pentru tinuta decenta

- Indemnizatie pentru ziua de nastere a salariatului

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea