Social

#diferenta #hartuire sexuala #romani #flirt

Cum fac romanii diferenta dintre flirt si hartuire sexuala

Romanii nu prea cunosc drepturile si restrictiile legale cind este vorba despre hartuire sexuala, conform unui sondaj. „Hartuirea te face sa te simti neplacut, este unilaterala, umilitoare, nedorita, este bazata pe o relatie de putere, iti scade stima de sine si te face sa te simti trista, nefericita si furioasa. Flirtul este reciproc, este un compliment, este o relatie de la egal la egal, te face sa te simti atragatoare si fericita si iti creste stima de sine“, explica Irina Sorescu, una dintre autoarele unui studiu tematic prezentat ieri de Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), cind e cazul sa te simti hartuita.

Cele mai expuse sint tinerele intre 18 si 29 de ani. Una din noua tinere spune ca s-a confruntat cu o situatie de hartuire sexuala sau cunoaste cel putin un caz. Pe de alta parte, doar jumatate din populatia Romaniei stie ca legea pedepseste acest comportament, sint concluziile cercetarii nationale efectuate de CPE cu ajutorul INSOMAR.

Amenintarea, constringerea, intimidarea, promisiunea angajarii sau promovarii, sarutari, atingeri nepotrivite, imbratisari fara acordul persoanei sau umilirea ei in scopul obtinerii de relatii sexuale reprezinta hartuire sexuala, este definitia din studiul citat.

15% dintre victime au demisionat

Cercetarea efectuata arata ca hartuirea sexuala poate avea loc pe verticala - intre sefi/sefe si angajati/angajate - si pe orizontala - intre colegi, atit la locul de munca, cit si in afara lui, la diverse conferinte, intilniri, deplasari sau chiar la terminarea programului de lucru. Cea mai frecventa forma mentionata de persoanele intervievate este cea a folosirii limbajului cu conotatie sexuala - 8,4%, priviri sau atingeri nepotrivite (6,5 si 5,2%).

Mai putin de jumatate dintre persoanele hartuite - 39% - se rezuma la a discuta amiabil cu agresorul, iar majoritatea aleg fie sa nu actioneze in nici un fel - 24%, fie asteapta ca agresiunea sa inceteze de la sine - 27%. Doar 15% dintre victime au ales sa demisioneze pentru a scapa de aceasta problema.

„Noi nu am reusit sa identificam nici o hotarire judecatoreasca in Constanta, Iasi, Cluj-Napoca si Bucuresti, unde am efectuat studiul, care sa aiba drept obiect hartuirea sexuala“, a adaugat Roxana Tesiu, CPE.

Primul pas pe care persoana hartuita trebuie sa il faca este sa ceara ferm hartuitorului, la nivel intern, in cadrul companiei pentru care lucreaza, sa inceteze. Daca problema persista, sa avertizeze in scris persoana care hartuieste, plingere ce poate fi prezentata ca proba in cazul unei reclamatii sau al unei chemari in judecata.

Probe sunt considerate si copiile oricaror materiale scrise care dovedesc hartuirea - fotografii, e-mailuri, biletele, cadouri - , dar si un jurnal in care sa fie trecute date, nume, conversatii, martori, frecventa comportamentelor ofensatoare. Daca seful direct sau managerul general nu reglementeaza situatia umilitoare pentru angajatul hartuit, persoana poate sa solicite sprijinul sindicatului. Pe plan extern, poate fi sesizata Agentia Nationala pentru Egalitate de Sanse .

Aceasta trimite petitia catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii care poate sanctiona hartuitorul cu amenda de la 400 la 4.000 de lei. Instanta judecatoreasca este cel mai inalt nivel unde hartuirea sexuala poate fi pedepsita prin hotarire judecatoreasca, conform Codului penal, cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau amenda.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea