Social

#accident aviatic # ancheta accident aviatic

Cum au gasit autoritatile statului vinovatii in cazul accidentului aviatic

Accidentul aviatic ce a avut loc in urma cu o doua saptamani in Muntii Apuseni, in care doi oameni si-au pierdut viata, a scos la iveala faptul ca, in caz de urgenta, autoritatile romane sunt incapabile sa centralizeze o situatie atat de delicata. Mai mult, imediat ce incep acuzatiile, fiecare institutie paseaza vina de la una la alta.

Balbaiala autoritatilor

Victimele accidentului aviatic din Muntii Apuseni au fost nevoite sa indure frigul si dureri cumplite timp de sase ore din pricina balbaielilor autoritatilor. Fiecare reprezentant al institutiilor care trebuiau sa se implice rapid in aceasta actiune s-a intrecut insa in a face declaratii in fata camerelor de luat vederi, in timp ce victimele asteptau neputincioase o mana de ajutor.

Toata lumea privea la televizor si astepta cu sufletul la gura ca, pana la urma, cineva sa ii gaseasca pe cei 7 oameni care se aflau in avion.

Mai presus de toti, Victor Ponta, premierul Romaniei, se afla, in acest moment plin de tensiune, in cadrul unei emisiuni TV. Ba, mai mult, Victor Ponta, a anuntat la un moment dat ca victimele au fost gasite, insa noaptea se lasa si victimele nu apareau. Bineinteles, informatia era una eronata, inca o dovada a incapacitatii autoritatilor de a se coordona eficient. 

Cu toate acestea, Victor Ponta a putut face un bilant al acestui accident, in care a gasit rapid principalii vinovati. In opinia sa, au fost trei mari responsabili: MAI, ROMATSA si STS.

"Concluzia pe care eu o consider intemeiata este aceea ca, in cadrul a trei institutii importante – si anume MAI, ROMATSA si STS – lucrurile au functionat inacceptabil de incet si fara o necesara coordonare si asumare a autoritatii si a responsabilitatii. Din aceste motive, am decis astazi inlocuirea din functie a secretarului de stat care raspunde de interventiile in situatii de urgenta, domnul Chiper, de la MAI; de asemenea, solicitarea catre ministrul transporturilor si consiliul de administratie privind inlocuirea directorului general ROMATSA si a directorului de operatiuni; si, in calitatea mea de vicepresedinte al CSAT, voi solicita in mod oficial inscrierea pe ordinea de zi a CSAT a unui raport privind activitatea STS in acest caz si, evident, prin decizia CSAT – nu depinde de guvern – inlocuirea sefului STS si, mai departe, a persoanelor direct responsabile de functionarea necorespunzatoare a sistemelor tehnice de identificare.

Citeste si: Vedete care au murit de supradoza

30 de minute, 40 de minute sau trei ore

De asemenea, in ceea ce priveste viteza de reactie, fiecare institutie a avut o aproximatie de 30 de minute, 60 de minute sau trei ore in ceea ce priveste localizarea victimelor. In plus, fiecare a pasat vina de la una la alta. Seful STS Cluj, Ioan Rus, a declarat ca institutia pe care o conduce nu poate localiza nici telefoane, nici avioane. "Nu este de competenta STS sa localizeze avioane si telefoane. Imi doresc din suflet ca in acest caz sa se desfasoare o ancheta ca sa se afle adevarul legat de ceea ce s-a intamplat saptamana trecuta. Imi doresc din suflet sa se spuna adevarul, fara nicio problema, si nu dezinformari, nu minciuni, sa se faca anchete. Nu stiu cine a facut aceste dezinformari, de unde au plecat“, declarat Ioan Rus.

Seful ISU Cluj, Dorin Ungur, a declarat interventia a decurs corect, iar avionul putea fi gasit in minim trei ore. De asemenea, acesta a precizat ca a interventia fost ingreunta din cauza ROMATSA, serviciu ce a dat coordonatele gresite si a indus in eroare echipele de interventie.

"Au fost niste greseli din cauza unei informari nu tocmai exacte, dar noi nu am fost o veriga slaba. (..) N-am pus niciodata problema ca va fi o greutate in a gasi epava. Veneam de la Satu Mare, de la o misiune de acolo, si de la dispecerat mi s-a spus ca au primit niste coordonate care au fost date inclusiv echipajelor noastre care erau pe traseu. Si cei de la Salvamont si de la Transilvania Off-Road au avut aceleasi coordonate care nici ele nu erau clare, corect. Primele coordonatele care au ajuns in dispecerat le-am primit de la ROMATSA, la vreo 20-30 de minute de la producerea accidentului", a declarat Dorin Ungur.

Seful MAI, declaratie istorica

Radu Stroe, seful MAI, a venit insa cu una dintre cele mai revoltatoare declaratii. Dupa ce initial pasase vina pentru aceasta intarziere imensa, Acesta a avut curajul sa revolte si mai tare opinia publica printr-o declaratie uimitoare vizavi de acest accident. Intrebat ce are sa isi reproseze in legatura cu acest accident, Radu Stroe a spus ca "Imi pare rau ca s-a intamplat in timpul mandatului meu nenorocit".

Ministrul Afacerilor Interne a mai precizat, de asemenea, ca nu isi va da demisia, deoarece nu se considera vinovat cu nimic. El a tinut sa sublinieze, in plus, ca era de competenta celor de la STS ori SRI sa afle locul exact in care se aflau cele sapte persoane.

"Nici politia, nici jandarmii nu dispun de tehnica necesara pentru localizarea unei epave, cum este situaţia in speta. ISU a lucrat direct cu STS Cluj si ma gandesc ca acolo au existat si alte organe abilitate sa faca acest lucru. SRI, poate si altii. Noi ne-am ocupat, asa cum prevede legea, de cautarea si recuperarea oamenilor si salvarea, ducerea lor la spital, ceilalti s-au ocupat de localizare. Cum s-au ocupat nu pot sa comentez, mai ales ca nu avem raportul final", a declarat ministrul.

Citeste si: A mai murit un actor foarte talentat. Avea doar 46 de ani!

STS a dat vina pe victime

Daca Radu Stroe si-a reprsoat intr-un mod apoteotic acest incident, cei de la STS au fost si mai revoltatori. Acestia au dat vina pe medicul Radu Zamfir, una dintre cele 7 victime, ca ar fi trimis coordonatele epavei gresit. "Doctorul Radu Zamfir nu a dat niciun fel de coordonate geografice, s-a discutat cu apelantul, i s-au cerut datele geografice si nu a reusit sa le trimita si sa le furnizeze. Epava avionului a fost gasita in zona in care a fost data harta STS, la marginea zonei respective, in zona indicata de STS. Aria de cerc a fost cu raza de 14-15 kilometri, iar la marginea ei s-a gasit avionul prabusit. STS-ul nu a dat doua coordonate gresite. A dat o singura locatie, nu mai multe, una si bună. Au fost sapte apeluri (de la pasageri ai avionului - n.r.) de pe doua telefoane mobile diferite din doua retele de telefonie diferite si s-au primit aceleasi semnale din doua celule. Aceleasi informatii s-au primit din ambele celule, pentru aceeasi zona", a declarat Adrian Fulea, purtator de cuvant STS.

Lantul slabiciunilor, dezlegat de Traian Basescu

Puse cap la cap, toate aceste declaratii ale reprezentantilor principalelor institutii implicate in localizarea avionului prabusit nu au nicio logica si par un adevarat lant al slabiciunilor. La doua saptamani insa, seful statului, Traian Basescu, a venit sa dezlege toata aceasta enigma, tot el fiind si cel care i-a gasit pe adevaratii vinovati in acest incident.

Traian Basescu a facut un bilant amplu al acestui incident si a declarat ca, in primul rand, aeronava putea fi gasita in maxim 35 de minute, daca "centrul", MAI si Transporturile, avea o buna coordonare. 

Presedintele l-a degrevat, de asemenea, de orice vina pe seful STS, Marcel Opris."Este o minciuna ca STS putea sa localizeze locul in care se afla epava avionului. STS nu are nici echipament, nici dreptul legal sa o faca. STS nu are nici o posibilitate de identificare a telefoanelor mobile. Doar telefoanele fixe pot fi localizate", a declarat, duminica seara, Traian Basescu in cadrul unei conferinte de presa, care a urmat sedintei CSAT.

Citeste si: Mircea Solcanu, constrans sa isi dea demisia

Balbaielile autoritatilor si bravura cu care acum se dau termene atat de scurte nu scuza si nu justifica in niciun fel faptul ca doi oameni au murit pentru ca victimele accidentului nu au fost gasite la timp. Intre timp, zeci de salvatori au petrecut ore in sir in fata autoritatilor explicand pas cu pas ce au facut in teren, acolo unde nu s-a aflat niciunul dintre cei care astazi arunca vina de la o autoritate la alta. 

Sursa foto: mondonews.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea