Social

#simptomele pneumoniei #plamani #pneumonie #apa la plamani #pleurezie

Cum apare apa la plamani

Se intampla uneori ca o raceala netratata sa se transforme in pneumonie. Daca aceasta se agraveaza, apare apa la plamani , boala numita pleurezie . Pleurezia reprezinta inflamarea pleurei, membrana alcatuita din doua randuri de tesuturi, care imbraca atat fiecare plaman, cat si peretii cavitatii toracice.

 

CAUZE

Rolul pleurei este de a proteja plamanii. Pentru a respira fara dificultate, exista o mica cantitate de lichid intre cele doua straturi ale pleurei. Daca creste cantitatea de lichid, se formeaza o cavitate pleurala umpluta cu apa, astfel incat plamanii si chiar inima nu mai pot sa se miste normal, aparand dificultati grave la respirat. Boala poate fi cauzata de microbi, de ranirea sau de prezenta unei tumori, dar cel mai des apare ca urmare a unei afectiuni a plamanilor ca pneumonia, tuberculoza sau un abces. In cazul pleureziei uscate (fara lichid) se formeaza aderente (aglomerari de tesut) care se lipesc de plamani sau de cavitatea toracica. In general, aderentele se dezlipesc si durerea dispare. 

SIMPTOME 

Daca in timpul unei raceli simtiti o durere puternica de fiecare data cand respirati sau tusiti, durere prezenta zi si noapte, aveti febra cu frisoane, este posibil sa suferiti de pleurezie. Si tusea seaca, durerea de cap, oboseala, lipsa poftei de mancare, pulsul rapid si dificultatile la respirat sunt simptome ale bolii care trebuie sa va determine sa mergeti de urgenta la medic.

TRATAMENT

In cazul acumularii de lichid, tratamentul consta in eliminarea acestuia cu ajutorul unei seringi prevazuta cu un ac special. Cea mai temuta complicatie este cand lichidul se transforma in puroi, deoarece poate traversa cutia toracica, ducand la peritonita . O data lichidul absorbit, este posibil ca pleura sa nu-si recapete marimea initiala, ceea ce duce la functionarea defectoasa a plamanilor. Se prescriu antibiotice si analgezice puternice.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea