Social

Cu cine ne-am aliat?

Vladimir Putin are dreptate. NATO nu produce democratii. Dar nici nu impune dictaturi, nu calcineaza culturi si nu desertifica natiuni. Alta armata s-a specializat in asa ceva.

O anume armata care a eliberat Europa de Est spre a o adinci in sclavie. Cind spune ca Rusia a retras un milion de soldati din Est, Putin pune la dispozitia credulilor impresia ca Rusia a facut Europei o favoare nerasplatita. Propaganda neagra. Rusia a facut ieri, de nevoie, ce era datoare sa faca. Astazi, la actuala cota a barilului pe piata si a KGB-ului in stat, Putin n-ar clinti un sergent. Problema Europei e neschimbata: lunga stingere a aberatiei ruse si consecintele paranoice ale declinului.

Aparitia lui Putin la Bucuresti, insotit de parcul de limuzine si ziaristi lasati in viata spre uz prezidential, a fost salutata ca semn premergator pacii universale. Comentatorii s-au lasat istoviti de hormoni si au descris ampla barbatie politica a lui Putin. Altii au cucerit brusc bunul-simt si au lansat intrebari: de ce nu relatii normale cu Rusia? De ce intirziem intr-o teama epuizata de disparitia comunismului?

Din cauza trecutului si din cauza prezentului. E suficient pentru viitor. Putin a numarat 130 de ani de relatii diplomatice romano-ruse. Sint mai multi ani si mai multe tipuri de relatii. Ce s-a intimplat in acest timp? Invazii, anexari, ocupatii, jafuri si deportari. Direct sau prin delegati locali. Ce a urmat? Continuitatea. Control si speculare militara a Basarabiei, santaj energetic, infiltrare prin investitii legate ombilical de Kremlin, legaturi subterane cu toate gunoaiele politice interne. Unde e schimbarea care impune relaxarea sentimentului romanesc al muscalofobiei? Unde a mai fost. Nicaieri.

Prezentul explica bine de ce nu putem deveni naivi asa cum ne imbie Putin. Rusia s-a intors, sub camuflaj democratic si simulacru capitalist, la agenda sovietica. Cu Putin, omul care a marturisit ca disparitia URSS a fost o catastrofa, Rusia e cinismul din jurul resentimentului din jurul esecului. Bilantul e un prapad schizofren. El are aparenta pozitiva a incasarilor de pe piata energiei si stingerea dinauntru, unde statul e inglodat in reverii imperiale, iar societatea e scurtata de autonomie politica, justitie si libertatea cuvintului.

Putin innoitorul? Am vazut altceva: un om vechi , reciclind impertinent trucuri propagandistice sovietice. Am aflat ca Rusia se teme de proximitatea NATO. Naivii vor incuviinta, sesizind concentrarea militara la frontierele ruse. Si nu vor observa ca Rusia nu rabda state democratice si nesubordonate in preajma. Continuind cu incercologia: ce stringe mai strasnic? Centura NATO sau latul de conducte atirnat de grumazul Europei?

In urma summitului ramin o Rusie neschimbata si o presa penetrata. Doua exemple. Pina la summit, Basescu era acuzat ca o ia pe urma lui Putin. La summit, presa a trait fascinatia Putin. Nu e bine sa fii ca Putin, dar e bine sa fii Putin. Apoi, nimeni nu l-a intrebat pe Tariceanu daca l-a informat pe Bush despre mersul campaniei pentru retragerea din Irak. Continua? Cite semnaturi mai trebuie? Premierul e dator sa-si slujeasca aliatii. Oricare ar fi ei.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea