Social

Incepand cu 1 octombrie romanii vor avea conditii mai permisive de calatorie in Occident. Sumele de bani necesare la iesirea din tara vor fi mai mici; la fel si numarul documentelor justificative. In plus, pentru fiecare tip de calatorie va fi necesar doar un singur tip de document.

Ministrul Administratiei si Internelor , Vasile Blaga, insotit de mai multi specialisti, a prezentat, ieri, asociatiilor patronale si organizatiilor neguvernamentale proiectul de modificare al Ordinului de Ministru ce completeaza Ordonanta de Urgenta 144/2001 referitoare la conditiile ce ar trebui indeplinite de romani pentru a calatori in strainatate.

Potrivit acestui ordin, ce ar urma sa intre in vigoare la 1 octombrie 2005, romanii vor trebui sa prezinte dovada detinerii unei sume minime in valuta si documente care justifica scopul si conditiile de sedere in cazul calatoriilor in spatiul Schengen sau in tari pentru care nu este necesara viza de intrare. Suma minima pentru fiecare persoana este de 150 de euro (sa acopere transportul pana in tara de destinatie si de intoarcere in Romania). Pentru cei care au bilet de calatorie dus-intors, sau daca se deplaseaza cu autoturismul personal, nu va fi necesara aceasta suma. Insa, sunt necesari cate 30 de euro pe zi (sau echivalentul), pentru minimum cinci zile, in cazul calatoriei in statele Uniunii Europene si in alte state pentru care nu este necesara viza de intrare. In cazul calatoriilor in fostele state socialiste, pentru care nu este necesara viza (cu exceptia celor care au devenit membre ale UE) , sunt necesari 20 de euro pe zi, minimum cinci zile.

Vasil Blaga a declarat ca, astfel, s-a trecut de la 100 de euro/zi, cat se cerea pana acum pentru fiecare stat UE, la 30, iar de la 50 euro/zi pentru fostele state socialiste, la 20. Dovada sumelor poate fi facuta sub forma bancnotelor si monedelor in circulatie, cecurilor de calatorie, cardurilor cu utilizare internationala dar si prin alte mijloace prin care cetateanul roman dovedeste ca se afla in posesia acestor sume (garantii financiare: scrisori de garantie sau angajamente de sponsorizare semnate de persoana care gazduieste cetateanul roman pe teritoriul statului de destinatie, autentificate, garantii legale din partea unei banci, ordine de plata).

De asemenea, a aratat Vasile Blaga, pentru orice tip de calatorie va fi necesar un singur document si nu documente cumulative.

Pentru calatoriile in scop de afaceri, pot fi prezentate, la alegere: certificatul constatator eliberat de Oficiul Registrului Comertului, care sa ateste calitatea de comerciant, invitatia din partea unei firme sau autoritati, alte documente care sa ateste existenta relatiilor de afaceri (sau cu autoritatile respective). Potrivit secretarului general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Cristian Parvan, in urma discutiilor, MAI a imbunatatit proiectul ordinului. Astfel, in noua formula se prevede inlocuirea certificatului constatator de la ONRC cu certificatul de inregistrare al firmei, insotit de o imputernicire pentru persoana care face calatoria.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea