Social

CTP facut KO de scandalul Macovei

Dupa doua zile de acuzatii aduse Monicai Macovei, ziarul Gandul a prezentat scuze ministrului Justitiei. Daca ieri-dimineata Gandul isi mentinea acuzatiile grave privind imixtiunea Monicai Macovei in dosarul Patriciu, spre seara, ziarul condus de seful Clubului Roman de Presa, Cristian Tudor Popescu , ajungea la concluzia ca a fost insuficient documentat si argumentat. Citeva ziare importante au fost alimentate recent cu documente si informatii despre Monica Macovei.

La capatul a doua zile de dezvaluiri si declaratii fulminante ale redactorilor sefi ai ziarului privind imixtiunea Monicai Macovei in dosarul Rompetrol, conducerea ziarului Gandul a recunoscut ca a gresit si si-a prezentat scuze. Aseara, pe site-ul ziarului Gandul, Consiliul Editorial isi turna cenusa in cap: Conducerea ziarului «Gandul» prezinta scuze si isi exprima regretul fata de doamna ministru Monica Macovei si fata de cititorii «Gandului» pentru articolul «Monica Macovei le-a scris lui Basescu si Tariceanu ca trebuie sa i se ia dosarul procuroarei care-l ancheteaza pe Patriciu», insuficient documentat si argumentat, pe de o parte, redactat in termeni sententiosi, acuzatori fara rezerva, pe de alta, scris de ziarista Gabriela Stefan si aparut in numarul de luni, 30 ianuarie. (...) Publicarea acestui articol din considerente de intiietate si exclusivitate a fost o greseala deontologica si profesionala.

Cine arunca piatra

Alegatiile jurnalistei Gabriela Stefan fusesera sustinute insa, in aceiasi termeni sententiosi, in dezbaterile televizate de luni chiar de membri ai conducerii ziarului, redactorii sefi Adrian Ursu si Bogdan Chireac. Mai mult, chiar ieri-dimineata, in ciuda dezmintirilor ferme ale ministrului Justitiei, Presedintiei si premierului, ziarul isi mentinea acuzatiile aduse Monicai Macovei. Acuzatiile grave erau bazate pe o hirtie care a ajuns in posesia redactorilor de la Gandul, fara antet si fara semnatura. Documentul ar fi dovedit cererea ministrului Justitiei de a o inlocui pe procuroarea care ancheta cazul Patriciu, afirmau initial, fara umbra de indoiala, ziaristii de la Gandul, bazindu-se pe sursele care le-a furnizat hirtia. Ziaristii asteptau ieri-dimineata, de la aceleasi surse, o Nota de Inaintare, care, in opinia celor de la Gandul, ar fi dovedit ca Monica Macovei ar fi cerut, la Palatele Victoria si Cotroceni, schimbarea procuroarei Cristescu. Dupa ce a declansat un urias scandal bazindu-se pe un document nesemnat, fara a aduce vreo dovada concreta acuzatiilor de imixtiune, Gandul contempla ieri-dimineata, cu detasare, dezastrul: Dincolo de discutiile referitoare la autenticitatea sau paternitatea documentului prezentat de noi, subiectul a iscat un real interes, venind foarte repede dupa scandalul intilnirii in trei, de la Palatul Victoria.

Explicatiile lui CTP

Ieri-seara, chestionat la Cap si pajura de Emil Hurezeanu, Cristian Tudor Popescu a spus ca nu a fost la ziar in duminca in care s-a decis publicarea articolului respectiv. Aflind ca documentul este nesemnat, Cristian Tudor Popescu i-ar fi spus Gabrielei Stefan il dai cu rezervele de rigoare, desi tot el a admis ca nici nu putea sa existe un astfel de document, pentru ca textul continea si o absurditate. Nu se putea ca ministrul Justitiei, Monica Macovei, sa ceara presedintelui si premierului sa i se ia un dosar unui procuror decit daca si-ar fi pierdut mintile, pentru ca nici nu pot sa faca lucrul asta. A doua zi, directorul ziarului ar fi inghetat cind a vazut articolul care deschidea ziarul Gandul. Eu imi asum tot ce s-a intimplat, a mai spus Popescu.

Campanie de presa

In ciuda dezmintirilor ferme ale celor implicati, Jurnalul National si-a mentinut ieri afirmatiile privind alte cinci intilniri despre care nu s-a aflat, la Palatul Victoria, intre Tariceanu, Macovei si Patriciu. Sursele noastre sint aceleasi care ne-au dezvaluit si si intilnirea pe care cei trei au recunoscut-o, scria ieri Jurnalul National. Informatiile privind alte cinci presupuse intilniri au aparut in Jurnalul National in aceeasi zi in care Gandul o acuza pe Monica Macovei de imixtiune in dosarul Patriciu. Documentul care a inspirat Gandul ajunsese si in posesia celor de la Jurnalul National, dar acestia au decis sa nu-l publice.
Ieri, biroul de presa al ministerului Justitiei a dezmintit un alt articol publicat de Gardianul: Informatiile potrivit carora «Monica Macovei a facut public rezultatul unei anchete interne», sint in totalitate false, afirma MJ.
Monica Macovei a facut luni apel la jurnalisti sa verifice informatiile. Pe piata circula informatii false si va rog sa le verificati inainte de a le publica si poate, prin investigatii jurnalistice, veti afla cine este interesat in aparitia unor astfel de fabulatii in presa.
Cum stam cu onoarea CRP ?

Directorul ziarului Gandul, Cristian Tudor Popescu, este si seful Clubului Roman de Presa, organizatie care pretinde ca vegheaza la respectarea deontologiei profesionale. Cristian Tudor Popescu a fost necrutator cu Evenimentul zilei, care a gafat in articolul Noroc doamna ministru, ce o acuza tot pe Monica Macovei si tot fara dovezi. Ulterior, Consiliul de Onoare al CRP a decis chiar suspendarea societatii care editeaza Evenimentul zilei din calitatea de membru fondator al organizatiei, deoarece EvZ ar fi atacat Clubul Roman de Presa .


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea