Social

CSM ignora criticile Monicai Macovei

Institutia refuza sa-si modifice rapoartele privind starea Justitiei si activitatea CSM pe 2005, desi au fost aspru criticate de ministrul Justitiei.

Consiliul Superior al Magistraturii ramine imun la critici si nu-si va schimba controversatele rapoarte. Decizia a fost luata joi seara de membrii plenului celui mai inalt for al Justitiei, urmind ca rapoartele sa fie prezentate Parlamentului in aceeasi forma, fara nici o completare care sa reflecte observatiile critice ale Monicai Macovei.

Ministrul Justitiei reclamase faptul ca exista numerosi judecatori si procurori care nu si-au completat declaratiile de avere si de rudenie . De asemenea, nu au fost completate 102 declaratii privind apartenenta la serviciile de informatii. Nu se arata nici cum a sanctionat CSM aceste incalcari.

Mai mult, consideram ca declaratiile de rudenie si de interese trebuie publicate, numai in acest fel putind fi valorificate de justitiabili eventualele cazuri de incompatibilitate , se specifica in raportul care contine observatiile critice ale Ministerului Justitiei.

Protectie CSM

In raportul Monicai Macovei se vorbea si despre integritatea CSM, explicindu-se ca nu este deloc clar in ce masura controversele legate de Alexandru Tuculeanu, Maria Huza, Lidia Barbulescu si Florica Bejenaru au fost vreodata luate in consideratie. Un alt aspect fara raspuns este modul in care s-au cheltuit fondurile CSM.

Nu exista decit enumerari de cifre. Expertii straini s-au aratat nedumeriti de achizitionarea de catre CSM a unui numar de 14 autoturisme, fara a se da si explicatii despre aceste achizitii, mai mentioneaza raportul Ministerului Justitiei.

O alta problema ar fi necunoasterea oficiala de catre membrii CSM a politicii de recrutare a magistratilor, in privinta posturilor vacante din instante si Parchete, la fel ca si prognozele facute in acest sens sau solutiile care se au in vedere. Totodata, interviurile pentru numirea judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie au fost, in 2005, o simpla formalitate, urmate de un vot secret, tehnica interviului nefiind practicata de membrii celui mai inalt for al Justitiei.

Ministerul Justitiei considera ca CSM nu a analizat nici modul prin care au fost numiti in functii de executie sau de conducere in instante si Parchete. Este ingrijorator faptul ca 46% din posturile de conducere din instante sunt ocupate nu in urma vreunui concurs, ci prin delegatie, de regula de catre fostii presedinti, se arata in raport.

Raportul nu reflecta realitatea

Monica Macovei ne-a declarat ieri ca acum raportul CSM va ramine incomplet. Este un raport care nu reflecta starea reala a Justitiei, asa incit este in mare parte inutil.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea