Social

#dan voinea procuror #csm #invinuit ion iliescu #sectia parchetelor militare #inspectori csm #aprobare basescu

CSM discuta cazul procurorului militar Dan Voinea

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii ia in discutie, miercuri, sesizarea Comisiei de disciplina pentru procurori privind abaterile disciplinare ale magistratul militar Dan Voinea .

Procurorul militar Dan Voinea, a carui revocare a fost ceruta de procurorul general, a fost si pe 26 noiembrie 2008 la Consiliul Superior al Magistraturii in legatura cu sesizarea Comisiei de disciplina, informeaza NewsIn.

Voinea a cerut atunci amanarea discutiilor, pentru a lua la cunostinta acuzele care i se aduc.

Sectia pentru procurori a CSM a fost sesizata, pe 24 octombrie, de Comisia de disciplina pentru procurori in cazul lui Dan Voinea, adjunct al Sectiei Parchetelor Militare, pentru abateri disciplinare in execitarea functiei.

Intre timp, a inceput o controversa intre MJ si CSM privind avizul de revocare a procurorului Dan Voinea. In sedinta de pe 17 decembrie 2008 a Sectiei pentru procurori a CSM, s-a luat in discutie raspunsul Ministerului Justitiei (MJ) la adresa prin care se cerea avizul CSM pentru revocarea din functia de procuror-sef adjunct al Sectiei Parchetelor Militare a generalului maior magistrat Dan Voinea.

In raspuns, ministerul a precizat ca isi mentine punctul de vedere potrivit caruia va lua o decizie in privinta lui Voinea doar dupa avizul CSM.

Membrii Sectiei pentru procurori au apreciat ca "avizul nu poate fi dat de catre Sectie" si ca "nu avem din partea ministerului o propunere de revocare din functie a lui Voinea lipsita de echivoc". Concluzia discutiilor a fost ca solicitarea MJ nu indeplineste conditiile legale, drept pentru care s-a hotarat retrimiterea solicitarii la MJ.

Cu o saptamana inainte, insa, Sectia pentru procurori a CSM restituise MJ o adresa prin care ministerul cerea o pozitie oficiala cu privire la adjunctul Sectiei Parchetelor Militare, Dan Voinea, CSM sustinand ca nu se cere clar revocarea acestuia. Sectia pentru Procurori a CSM arata ca "nu exista o solicitare de propunere de revocare din functia de procuror-sef adjunct al Sectiei Parchetelor Militare a generalului maior magistrat Dan Voinea, conform dispozitiilor legale, si nici nu sunt precizate motivele", potrivit unui comunicat remis agentiei NewsIn.

CSM preciza ca revocarea din functia de procuror sef-adjunct al Sectiei Parchetelor Militare se face de catre presedintele Romaniei la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul CSM. Mai exact, Ministerul Justitiei a solicitat CSM "pozitia in legatura cu avizul prevazut de textul de lege mentiont mai sus".

Alaturat adresei, Ministerul Justitiei a transmis cererea procurorului general al Romaniei si raportul Serviciului Inspectie Judiciara pentru Procurori.

Procurorul general, Laura Codruta Kovesi, i-a trimis, pe 27 octombrie, ministrului justitiei, Catalin Predoiu, cererea de revocare a adjunctului Sectiei Parchetelor Militare, Dan Voinea, cel care s-a ocupat de dosarele Revolutiei si Mineriadei.

Purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Robert Cazanciuc, a declarat ca solicitarea este insotita de o expunere de motive, document in care au fost preluate principalele constatari ale raportului de control al CSM la Sectia Parchetelor Militare.

Pentru a putea fi pusa in practica cererea procurorului general Laura Kovesi de revocare din functie a generalului Dan Voinea, ministrul Predoiu trebuie sa analizeze solicitarea procurorului general, dupa care, daca exista motive de revocare, trebuie sa ceara un aviz consultativ din partea Sectiei de procurori a CSM.

Ulterior, potrivit procedurii, solicitarea este trimisa sefului statului, care poate accepta sau nu cererea de revocare din functie a lui Voinea.

Procurorul general, Laura Codruta Kovesi, a declarat, pe 23 octombrie, ca ii va cere ministrului justitiei, Catalin Predoiu, revocarea din functie a adjunctului Sectiei Parchetelor Militare, Dan Voinea. Kovesi a explicat ca, desi au fost multe delegari ale unor procurori din teritoriu la structura centrala, Sectia Parchetelor Militare a rezolvat anul trecut doar trei rechizitorii. Dosarele au fost lucrate de peste 10 procurori.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea