Social

Criza de personal medical se va acutiza in perioada urmatoare

Domeniul in care deficitul de personal calificat se va acutiza, in perioada urmatoare, va fi cel medical, ca urmare a cererii din ce in ce mai mari din partea angajatorilor din tarile europene, a declarat, marti, directorul executiv al Agentiei Municipale pentru Ocupare, Dumitru Pelican.

Dumitru Pelican a explicat ca angajatorii din tarile europene, care au depus o oferta pe portalul de recrutare online EURES, vor personal specializat din Romania, in special in domeniul medical si ofera salarii care depasesc cu mult salariile din tara. In aceste conditii, a spus Pelican, Romania va avea "mari probleme" in viitor cu deficitul forta de munca in acest domeniu, pentru ca reteaua EURES este foarte tentanta si tot mai  multi specialisti vor parasi tara.

Astfel, potrivit portalului EURES, medicii, moasele sau asistentele medicale din Romania, care vor sa munceasca in Marea Britanie, Irlanda sau Slovenia pot accesa oferta de 38 de locuri de munca pentru personal medical , disponibila pe site-ul citat.

Romanii cel mai bine platiti, care isi pot gasi un loc de munca prin intermediul EURES, sunt medicii, ale caror venituri anuale se pot ridica la 53.500 de lire sterline (aproximativ 68.000 de euro). O clinica din Manchester angajeaza 25 de medici romani , care au o experienta de cel putin trei ani si cunosc limba engleza foarte bine. Pe langa un salariu de peste 5.500 de euro pe luna, medicii mai beneficiaza de instruire la locul de munca, de asigurare medicala , de 25 de zile de concediu pe an si de asigurare pentru pensie. Durata contractelor este de doi ani.

O clinica din Dublin angajeaza, de asemenea, zece moase din Romania, pe salarii de 35.000-47.000 de euro pe an. Persoanele interesate sa se angajeze in Irlanda trebuie sa fi absolvit o scoala postliceala de asistente de minimum trei ani si sa cunoasca limba engleza foarte bine. Durata contractului este de minimum un an, iar, dupa primele sase luni, angajatele primesc un bonus de 500 de euro.

In Slovenia, romancele se pot angaja ca asistente medicale, care sa ingrijeasca persoane varstnice intr-un camin de batrani. Programul de lucru este de 42 de ore pe saptamana, in trei schimburi, cu doar o zi libera din sapte, iar salariul net lunar este de 750 de euro.

Pe de alta parte, reprezentantii Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) sustineau, la inceputul anului, ca doar 70 de romani s-au angajat, anul trecut,  in Spatiul Economic European, prin intermediul EURES. Totodata, peste 10.000 de persoane au solicitat informatii pentru a-si gasi un loc de munca in strainatate. Din cele 70 de persoane, cei mai multi s-au angajat ca soferi de TIR si de taxi, macelari, asistente medicale, lucratori in constructii sau ca muncitori necalificati .

Oficialii ANOFM au mai precizat ca aceasta este o cifra estimativa, pentru ca oricine poate apela la reteaua europeana de locuri de munca, pe cont propriu, fara a lua legatura cu Agentia de Ocupare.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea