Social

#criza #afaceri #bogat #top 300 #ion tiriac

Criza a lovit in bogatii Romaniei, Ion Tiriac conduce in Top 300

Ion Tiriac este cel mai bogat roman, cu o avere estimata la 1,8 - 2 miliarde de euro iar Gigi Becali nu mai este in primii 10 in topul celor mai bogati romani alcatuit de Revista Capital. Primele 3 pozitii din TOP 300 Capital sunt completate de Dinu Patriciu si Camelia si Corina Voiculescu cu averi estimate la 1,5 - 1,6 miliarde de euro.

Criza a lovit si in numarul miliardarilor din acest clasament, numarul acestora reducandu-se de la opt la sase. De exemplu, unul dintre cei foarte afectati de recesiune este Gigi Becali, care a scazut in top pentru ca pretul terenurilor pe care le detine in jurul Bucurestiului a scazut. Si averea fratilor Paunescu s-a redus din aceeasi cauza, respectiv a scaderii banilor proveniti din imobiliare, pana la 900-950 de milioane de euro.

Intre primii zece bogati ai tarii se mai afla Sorin Ovidiu Vantu, familia Adamescu, Ioan Niculae, fratii Cristescu, fratii Micula dar si Gabriel Comanescu. Gigi Becali se afla pe 11, fratii Negoita se afla pe locul 18 iar Iulian Dascalu pe 20, iar averile lor nu coboara sub 350 de milioane de euro. 

Potrivit realizatorilor topului, criza financiara a lovit si averile celor mai bogati 300 de romani. In primul rand, au fost afectate proprietatile imobiliare, a caror valoare a inceput sa scada inca de la sfarsitul anului trecut, dar si afacerile, care sunt afectate de creditele luate de al banci.

Insa nu numai bogatii sunt afectati. “Anul  2009 e o lectie de supravietuire nu doar pentru cei bogati, ci si pentru cei care traiesc din salariu. Insa cei bogati sunt mai afectati decat cei care traiesc din salariu. Au cumparat terenuri acum cativa ani sperand ca valoarea acestora va creste la nesfarsit. In multe cazuri, au contractat si credite. Acum s-au trezit ca sunt foarte indatorati. Pentru un om de rand, care are un apartament, nu e atat de grav ca valoarea a scazut la 50.000 de euro. Insa un om de afaceri, care are de platit rate la un credit de milioane de euro, este mai afectat”, a declarat Ionut Popescu, citat de capital.ro.

Potrivit Capital, averile cumulate ale milionarilor din Top 300 au scazut in 2008 la 36 de miliarde de euro, sub efectul primelor luni de criza economica. Astfel, aproape o treime din produsul intern brut al Romaniei se afla, la finalul lui 2008, in mainile celor mai bogati 300 de romani.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea