Social

#cristian preda #sever voinescu #revizuirea constitutiei

Cristian Preda: Baronii locali se tem de revizuirea Constitutiei

Consilierul prezidential Cristian Preda a afirmat ca parlamentarii s-ar opune unei Constitutii care sa introduca un Parlament unicameral , iar baronii locali s-ar putea opune uneia care ar crea regiunile ca unitate administrativ-teritoriala mai ampla.

"Parlamentarii nu vor fi foarte incantati de Parlamentul unicameral, iar baronii locali de reamenajarea teritoriului", a declarat Preda la dezbaterea Institului de Studii Populare legata de revizuirea Constitutiei , informeaza Newsin.

Preda a apreciat ca gruparea judetelor in regiuni mai mari ar conduce la eliminarea bazei puterii baronilor. "Acestia sunt produsele politicii dupa reguli confuze si in spatii mici. Un judet are, in general, pana in 500.000 de locuitori astfel ca judetele sunt zone ce pot fi dominate cu usurinta", a afirmat consilierul presedintelui.

Alaturi de aceste doua categorii, Preda i-a mentionat printre adversarii unei alte Constitutii pe cei care doresc amanarea revizuirii sub pretextul unei constructii constitutionale cat mai ample si cat mai bune.

"Adversarii revizuirii vor fi foarte numerosi, iar printre ei vor fi cei care vor pleda pentru un model mai bun", a spus Preda dandu-i ca exemplu pe presedintele Mircea Geoana, care ar cere amanarea pentru "o refondare a republicii", si pe Ion Iliescu caruia i s-a reprosat afirmatia "Tara arde si baba se piaptana". "Calea perfectiunii pentru poimaine este o cale sigura de a bloca revizuirea", a spus Preda.

"Cei care vor refondarea, de fapt nu vor nimic. Sunt precum Nae Catavencu care dorea revizuirea, dar sa nu se schimbe nimic", a adaugat moderatorul dezbaterii, deputatul PD-L Sever Voinescu .

In ceea ce priveste directiile care ar trebui urmate in procesul de revizuire, Preda a afirmat ca in actuala Constitutie puterea judecatoreasca este cenzurata de catre puterea legislativa prin sistemul de imunitati pentru demnitari, iar, pe de alta parte, puterea legislativa a fost confiscata de catre Guvern.
loading...
  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Sfatul expertului


Citeste pe divahair.ro

Top

Cauta-ti perechea

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.