Social

Copos isi vinde datoriile statului

Prin transformarea clubului Rapid in societate comerciala , vicepremierul vrea sa ofere statului actiuni in schimbul datoriilor de aproximativ 2,5 milioane de euro. Modelul a fost folosit cu succes de Copos in afacerile cu Loteria Romana.

Linistea a disparut din nou din Giulesti. De aceasta data nu este vorba de un nou scandal intern, marca inregistrata a Rapidului in ultimul timp, ci toti factorii de decizie din cadrul clubului pregatesc transformarea gruparii de linga sine in societate pe actiuni, ceea ce va fi punctul cel mai important al Adunarii Generale programate astazi la Crowne Plaza. Cum lista principalilor viitori actionari a fost in mare schitata, cu toate ca ieri inca se negocia pentru atragerea mai multor potentiali investitori, oficialii visinii vor sa dea lovitura in alta parte. In urma actualizarii datoriilor pe care cluburile din Divizia A le au la bugetul de stat, gruparea giulesteana inca detine restante cumulate in valoare de aproximativ 2,5 milioane de euro. De unde rezulta, in spiritul legii si al transparentei declarate a unuia dintre principalii viitori actionari, presedintele LaDorna, Jean Valvis, ca noua societate va trebui sa preia atit activele, cit si pasivele, de care fug toti conducatorii de cluburi. Modalitatea prin care o vor face este in premiera pentru sportul-rege autohton si are corespondent doar in cazul Rompetrol.

Statul poate fi actionar prin AVAS

Giulestenii intentioneaza sa preia datoriile societatii nonprofit, dar sa ofere statului actiuni in schimbul acestora. Modelul a fost folosit cu succes de George Copos in afacerile cu statul, de la care a cumparat ieftin si i-a revindut scump, fapt ce i-a atras o ancheta din partea DNA. Nu vom devaliza patrimoniul vechii societati nonprofit. Noua Societate pe actiuni va prelua in totalitate datoriile catre stat si va oferi in schimb actiuni, ne-a confirmat viitorul actionar si principalul artizan al transformarii Rapidului, Jean Valvis. Procedura nu este insa una simpla. Potrivit directorului executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice Bucuresti (DGFP), Cristian Stoina, convertirea se poate face doar in situatia in care datoriile giulestenilor ar fi preluate de Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), ceea ce este posibil doar printr-o decizie politica. Se poate face acest lucru doar in conditiile in care datoriile Rapidului vor fi descarcate de la noi si preluate de AVAS. Noi nu lucram decit cu active fixe . Ar fi interesant sa angajez un broker care sa urmareasca tendinta actiunilor Rapidului, ne-a precizat Nicolae Stoina.

Fotbalul, fruntas la restante

Desi fotbalul se incadreaza in categoria datornicilor mici si mijlocii, in Capitala cluburile concureaza cu succes pentru primele locuri, avind un cuantum al restantelor financiare catre bugetul statului de aproape 27 de milioane de euro. Steaua chiar ocupa primul loc in sectorul 6 si se numara printre primii patru mari datornici ai Bucurestiului. Cum in afara de Rapid si Dinamo, care au achitat benevol sume infime, celelalte cluburi din Capitala n-au redirectionat nici un cent catre bugetul statului, ceea ce a facut ca sumele sa se mareasca, in virtutea penalizarilor aferente.

In cazul Rapidului, datoriile s-au mentinut aproximativ la nivelul de anul trecut. Aceasta intrucit George Copos a achitat partial restantele Asociatiei Fotbal Club Rapid, care mai datoreaza statului doar 85.000 de euro din 420.000 de euro. Mai mult, la Dinamo au scazut cu aproximativ 400.000 de euro, ajungind la 6,2 milioane. In ceea ce priveste celelalte cluburi bucurestene situatia sta exact invers. Asociatia Fotbal Club Steaua, care se afla in proces cu Fiscul, a urcat datoriile de la 11.6 la 12,2 milioane de euro, in timp ce Sportul Studentesc a ajuns la aproape 1,5 milioane de euro.

Cit priveste datoria Stelei, ar putea fi usor achitata de patronul Gigi Becali, in contextul in care, potrivit cotidianului Ziarul Financiar, stelistul a vindut in Pipera un teren in valoare de 16 milioane de euro. Cea mai spectaculoasa ascensiune o are gruparea FC National, de la 3 milioane, la aproximativ 4,3 milioane de euro.

Mediocrii pe plan sportive

Daca la datorii este prima, Steaua nu sta la fel de bine in clasamentul mondial al cluburilor, in raport cu rivalele din Divizia A. Astfel, in topul alcatuit de Federatia Internationala pentru Istoria si Statistica Fotbalului (IFFHS), din Romania cel mai bine este situat clubul Rapid (locul 41), urmat de gruparea din Ghencea (53), cele doua pastrindu-si pozitiile anterioare, in timp ce Dinamo a cazut doua trepte, pina pe 114. Dintre adversarii din Cupa UEFA, Hertha se afla pe locul 65, in timp ce Heerenveen a urcat doua pozitii, aflindu-se in prezent pe 101. Liderul acestui top este tot clubul Liverpool, urmat de Inter si Bayern. (C.P.)


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea