Social

#coplata #medic de familie #sanatate

Coplata nu elimina spaga in spital

Fondurile rezultate din coplata in Sanatate vor merge doar la bugetul institutiei sanitare, doctorii nu vor beneficia de nici un procent din sumele adunate.

De la 1 ianuarie 2011, romanii vor plati 50 de lei pe luna pentru tichetele de sanatate si nici un leu nu va ajunge la medici, asa cum prevedea proiectul initial.

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila , a confirmat noile prevederi din proiectul de lege inceput de predecesorul sau, Ion Bazac .

"Intreaga suma ramane la prestatorul de servicii, adica la bugetul spitalului. Medicului nu-i va reveni niciun ban, in mod direct. In acest moment, in lege nu este stabilit un procent din consultatie care sa-i revina cadrului medical. Banii care se vor strange din tichetele de sanatate se vor cheltui pe infrastructura, dotari, tratamente, medicamente", a declarat Cseke Attila, pentru Adevarul.

Pacientii vor plati pentru fiecare consultatie la spital sau la medicul de familie, in limita a 600 de lei pe an, adica in jur de 50 de lei pe luna.

Un studiu despre coruptia din sanatate, realizat de sociatia pentru Implementarea Democratiei, arata ca, in fiecare luna, un roman da 12 lei spaga la medic. Astfel, scopul pentru care a fost creat proiectul initial, eliminarea spagii in spitale, va ramane probabil doar un ideal.

Pe langa contributia la asigurarile medicale de 5,5% din salariul brut lunar, romanii vor plati la anul fiecare consultatie la medicul de familie, la specialistul din ambulatoriu si spital.

O vizita la medicul de familie va costa 5 lei, iar daca ii cerem sa ne consulte la domiciliu, vom plati 15 lei. Pentru o consultatie la un specialist, tariful este de 10 lei in timpul orelor de program si 20 de lei in afara acestuia.

Cine cheama ambulanta va plati 20 de lei, iar spitalizarea va costa 10 lei.

Romanii scutiti de plata tichetelor de sanatate sunt cei asistati social (conform legii 415/2001), pensionarii cu pensii sub 700 de lei, somerii, tinerii sub 18 ani si persoanele cu handicap.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea