Social

#liviu manaila #cnas #cristian celea #medic specialist #medic de familie #internare #sanatate #coplata

Coplata in sanatate: 100 lei pe saptamana de spitalizare

Detaliile coplatii din sanatate urmau sa fie tinute secrete pana la 1 iulie, dar primele estimari au aparut. Vizita la medicul de familie ne va costa 5 lei, cea la medicul specialist 10 lei si pentru sapte zile de spitalizare un pacient va fi nevoit sa plateasca 100 de lei.

Sistemul de coplata din sanatate intra in vigoare la 1 septembrie, dar autoritatile au anuntat ca abia la 1 iulie vor face publice detaliile care includ tarife si categorii sociale scutite de coplata.

Detaliile coplatii pentru spitalizare nu au fost inca definitivate si nu este clar daca coplata va fi efectuata pe zi sau pe un termen mediu. "Pe sapte zile de spitalizare ar putea fi o coplata de 100 de lei", a spus Cristian Celea , director general al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), citat de Cotidianul.

Liviu Manaila , secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a atras atentia asupra faptului ca implementarea coplatii in sanatate nu este destinata aducerii unor venituri suplimentare. Ea este mai degraba o modalitate de control, pentru a impiedica decontarile fictive pentru servicii medicale .

"Daca vine la medic si i se da chitanta pe coplata, este clar ca a beneficiat de acel serviciu", a explicat oficialul, motivand introducerea coplatii si prin descurajarea persoanelor care abuzeaza de serviciile medicale si de internari. Ministerul Sanatatii spera ca, prin coplata, va reduce foarte mult platile informale din sistemul sanitar.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea