Social

#ion bazac #sanatate #coplata #spitale #cnas #irinel popescu #cmr #vasile astarastoae

Coplata din sanatate, tinuta la secret

Sistemul de coplata in sanatate, care intra in vigoare de la 1 septembrie , nu beneficiaza de transparenta promisa de ministrul Sanatatii  si, cu doar cateva luni inainte, populatia nu are nici o informatie despre pachetul minim de servicii.

Masurile de reforma in sanatate propuse de Ion Bazac: coplata, audit de integritate pentru achizitiile publice si testarea integritatii cadrelor medicale au fost agreate de reprezentantii Comisiei Europene.

Ministerul Sanatatii nu a dezvaluit pana acum nici o informatie despre pachetul minim de servicii la care vor avea acces romanii fara plati suplimentare. Desi fostul ministru al Sanatatii, Mircea Cinteza , a dat cateva indicii despre noul sistem, printre care faptul ca cezariana la cerere ar trebui platita, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate considera ca, in acest moment, acestea sunt doar speculatii.

"Pana la data de 1 iulie, in afara de membrii comisiei care fac pachetul unic de servicii de sanatate, nimeni nu va afla forma exacta a coplatii. Un lucru trebuie inteles de toata lumea, si anume acest sistem nu va avea repercusiuni asupra populatiei", a declarat pentru Gandul prof. dr. Irinel Popescu , presedintele CNAS.

Prof. dr. Vasile Astarastoae , presedintele Colegiului Medicilor din Romania, sustine ca introducerea coplatei va reduce semnificativ platile informale din unitatile sanitare: "Daca acest sistem se va introduce, in 88% din cazuri, se va diminua spaga si, astfel, nu vor mai exista interese. Un medic trebuie platit corect, ca sa fie satisfacut din punct de vedere profesional".

 

Citeste si

Coplata pentru serviciile medicale, de la 1 septembrie

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea