Social

Copii "bolnavi de frica", din cauza programelor TV

Manifestarile severe de frica si fobiile in randul prescolarilor sunt tot mai frecvente in ultimul an, un factor favorizant al aparitiei acestora, la o varsta mica, fiind expunerea excesiva la programele de televiziune, care contin scene de violenta, a apreciat medicul sucevean Elena Merticariu.

Elena Merticariu, coordonator pe probleme de neurologie si psihiatrie infantila al judetului Suceava, a explicat ca, in timp ce studiile si manualele de specialitate incadreaza tulburarile anxioase si fobice ca fiind specifice copiilor cu varste de peste zece ani, in ultimul an se constata o scadere a varstei de debut a acestor manifestari fobice, la varste de cinci-sase ani, la copiii prescolari .

Merticariu a spus ca acei copii care au programul de vizionare a unor emisiuni TV controlat si limitat si sunt lasati sa urmareasca doar emisiuni de calitate comunica mai bine cu alti copii si cu adultii, sunt mai calmi, se concentreaza mai usor, au trairi si au sentimente adecvate varstei lor.

Ea a aratat ca la copiii care petrec mult timp in fata televizorului se observa o agresivitate nejustificata, o tendinta de izolare, manifesta tulburari de somn, treziri nocturne cu atacuri de panica , subliniind ca acestia sunt mai ingrijorati si nelinistiti, isi fac grija fara motiv si sunt incordati in permanenta.

Medicul sucevean a mai spus ca expunerea excesiva si necontrolata a copiilor la ecranul televizorului si la programele care contin acte de violenta fizica sau verbala ori la emisiunile informative, unde se prezinta stiri privind urmarile accidentelor rutiere grave, informatii despre crime si violenta intrafamiliala pot constitui factori traumatizanti, astfel ca acesti copii se pot imbolnavi de frica.

Dr. Merticariu a subliniat ca unele posturi de televiziune difuzeaza desene animate pline de violenta, cu scene inspaimantatoare pentru un copil care traieste cu intensitate ceea ce urmareste pe ecran si ii pot produce copilului un sentiment de pericol, o spaima intensa.

Dr. Merticariu a aratat ca numai in ultimele sase luni, la Centrul Judetean de Sanatate Mintala din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Suceava s-au prezentat opt copii, cu varste de cinci-sase ani, care au dezvoltat patologii anxios-fobice, copii care proveneau din familii organizate, fara situatii traumatizante sau factori familiali predispozanti, dar la care debutul acestor manifestari s-a declansat din cauza petrecerii unui timp indelungat in fata ecranului TV.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea