Social

Consumul scăzut de sare reduce accidentele cardiace

O diminuare pe termen lung a cantităţii de sare din alimentaţie ar putea permite reducerea cu 25% a riscului unui accident cardiovascular (atac, infarct...), potrivit unui studiu publicat vineri de revista medicală britanică British Medical Journal, relatează AFP. Peste 3.000 de adulţi cu varste cuprinse între 30 şi 54 de ani care sufereau de pre-hipertensiune (tensiune încă normală în partea superioară a scalei, apropiindu-se de 14/9) şi de probleme cu greutatea au fost recrutaţi în anii '90. Jumătate dintre ei au fost invitaţi să reducă cu 25-35% aportul de sare pe o perioadă cuprinsă între 18 luni şi patru ani, în timp ce ceilalţi (grupul de control) şi-au păstrat alimentaţia obişnuită. Pacienţii care au scăzut consumul de sare şi-au redus riscul de a suferi de probleme cardiovasculare cu 25-30% în primii 10-15 ani şi riscul de a muri cu 20%, potrivit studiului efectuat între 2000 şi 2005. Informaţiile adunate, în special prin chestionare trimise pacienţilor şi consultarea dosarelor medicale, au privit 2.415 participanţi (77% din total), dintre care 200 au suferit accidente cardiovasculare (infarct, accident vascular cerebral...) mortale sau nu. Dupa analiza rezultatelor, Nancy Cook de la Harvard Medical School, Boston, SUA) şi colegii săi au ajuns la concluzia că reducerea aportului de sare, deja cunoscută pentru reducerea tensiunii arteriale şi prevenirea hipertensiunii, 'ar putea să reducă, de asemenea, pe termen lung riscul de boli cardiovasculare '.
  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Sfatul expertului


Citeste pe divahair.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.