Social

Consumul moderat de proteine ne mentine sanatatea

Pe tema valorii proteinelor si glucidelor din organism exista multe controverse. Unii nutritionisti cred ca, sub nicio forma, proteinele animale nu pot fi inlocuite cu cele vegetale, pentru ca aceasta a doua categorie nu are in compozitie aminoacizii esentiali care trebuie procurati din hrana. Altii nu impartasesc acest punct de vedere. Soia reduce riscul de cancer Asa se explica unele practici nesanatoase: fobia curelor drastice de slabire, excesul de calorii la care apeleaza varstnicii, preferintele pentru proteine sau glucide spre care se indreapta sportivii de performanta si intelectualii etc. De exemplu, Gary Small si Gigi Vorgan, specialisti in medicina preventiva si antiimbatranire, autorii cartii „Secretele longevitatii", sustin ca proteinele pot fi procurate din carne, peste, produse lactate, dar si din vegetale, printre care nucile, semintele, germenii de grau si, mai ales, din celebra soia. Aceasta planta, din familia leguminoaselor, este unica deoarece contine toti aminoacizii necesari pentru formarea unei proteine complete, precum carnea. Soia contine si isoflavone, compusi care au puterea sa reduca riscul unor forme de cancer". Un consum moderat de proteine contribuie la mentinerea sanatatii. Prea multe proteine declanseaza boli cardiovasculare si renale. Cand se trece in cealalta extrema, organismul nostru nu poate sa-si innoiasca proteinele pierdute (300 g zilnic). Concluzia moderatiei ramane un exemplu permanent. Reteta saptamanii: Musaca de stevie cu bureti Cantitati: 500 gr bureti sau ciuperci, 2 kg de stevie, 5 cepe, 100 ml ulei de masline,10 boabe de usturoi, 15 oua de prepelita sau 8 oua de gaina , 3 linguri de pesmet, 4 linguri de iaurt, cimbru si marar cate o lingurita, 6 rosii fara coaja. Preparare: Stevia se pune la fiert. Ceapa si usturoiul vor fi tocate si inabusite in ulei, timp de 15 minute . Apoi, adaugam ciupercile sau buretii, tocati marunt. Dupa ce s-au fiert, punem stevia, rosiile taiate felii. In aceasta compozitie vom pune ouale, iaurtul, pesmetul, 50 ml ulei si condimentele. Turnam compozitia aceasta intr-o tava unsa cu uleiul ramas. Musacaua va sta la cuptor 45-50 de minute, la foc potrivit. Dupa ce scoatem cratita din cuptor, musacaua se serveste cu smantana sau iaurt. Daca vrei sa afli mai multe metode de a-ti mentine sanatatea si frumusetea aboneaza-te la newsletterul Sanatate.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea