Social

Consilierii municipali au pierdut contactul cu bucurestenii

Consiliul General al Municipiului Bucuresti - compus din 55 de consilieri - s-a evidentiat in acest an prin munca. asidua: a adoptat o serie de hotarari pentru care bucurestenii aproape ca nu dau doi bani. Adica nu le respecta. Unele nu sunt respectate pentru ca nu au ajuns la urechile locuitorilor Capitalei, altele - din lipsa unor amenzi "usturatoare", organele administratiei publice locale neputand aplica sanctiuni contraventionale mai mari de 50 milioane de lei. Consilierii municipali s-au mai evidentiat in acest an prin scandalurile in care au fost implicati, dar si prin conflictele cu prefectura si chiar cu primarul general, Adriean Videanu.
Intre hotararile intrate in vigoare, dar pe care oamenii nu le respecta, se numara si aceea prin care posesorii de animale de companie sunt obligati sa stranga murdaria produsa de acestea pe domeniul public. Amenda este de o mie de lei noi - zece milioane de lei vechi. Asta, daca esti prins. Si putine sunt probabilitatile sa fii prins. Potrivit articolului 20, litera e din normele de salubritate si igiena in municipiul Bucuresti, posesorii de animale de companie sunt obligati "sa evacueze prin grija proprie dejectiile produse de animale de companie in cazul in care acestea se deplaseaza pe domeniul public". Amenda pentru cel care incalca aceasta norma de igiena este intre 500 si 1.000 de lei (5-10 milioane de lei vechi). Totodata, bucurestenii sunt obligati sa curete trotuarele din fata imobilelor. In sezonul cald trebuie ca cel putin o data de pe saptamana sa curete trotuarele cu apa, iar in sezonul rece sa indeparteze zapada. Incalcarea acestor prevederi se sanctioneaza cu amenda intre 500 si 1.000 de lei noi (5-10 milioane de lei vechi). Firmele pot fi amendate cu pana la 5.000 de lei noi - 50 milioane de lei vechi. Potrivit noilor norme de igiena si salubritate in municipiul Bucuresti, locuitorii orasului sunt obligati "sa mentina starea de curatenie a fatadelor imobilelor pe care le detin". Amenzile sunt de pana la 500 de lei, in cazul persoanelor fizice, si pana la 1.000 de lei, in cazul firmelor sau a asociatiilor de locatari. Municipalitatea ar vrea sa ii sanctioneze cu amenzi de pana la 1.000 de lei noi si pe bucurestenii care arunca resturile de la tigari, biletele de calatorie, hartiile sau recipientele de plastic in alte locuri decat cele special amenajate. Aruncarea deseurilor menajere, a apelor uzate sau deterioarea bancilor, cosurilor de gunoi sau a oricarui alt tip de mobilier stradal sunt sanctionate cu amenzi de pana la 1.000 de lei noi - 10 milioane de lei. De asemenea, masinile trebuie sa iasa de pe santiere cu rotile fara noroi. Mai bine de jumatate din santiere nu organizeaza rampe. In cazul in care se respecta hotararea, tot nu-i bine. Fiind vorba de o constructie noua, canalizarea lipseste, iar spalatul rotilor provoaca noroaie.
CGMB - scandaluri cu prefectura si chiar cu primarul general
Iritat de reticenta consilierilor din PSD de a aproba proiectele de urbanism propuse, primarul general Adriean Videanu i-a acuzat de "reluarea unor vechi practici, care au dus la blocaj in Bucuresti". "De mai bine de patru sedinte stopam dezvoltarea Bucurestiului. E anormal, domnilor! Aceasta practica, a blocajului, trebuie sa inceteze", s-a adresat Videanu consilierilor PSD care au votat impotriva Proiectelor Urbanistice Zonale (PUZ) supuse spre aprobare. Replica consilierilor PSD nu a intarziat. Doru Giugula s-a dat vizibil la primar: "Domnu' primar... Sunteti mai nou printre noi si intelegem acest lucru. Sa va spun eu cum e cu PUZ-urile. (...) Este inadmisibil sa facem PUZ -uri pe prietenii. Trebuie sa se stabileasca niveluri echilibrate si echitabile. Acum se merge pe criteriul de pile si relatii. Ca sa nu zic spaga. Daca esti prieten cu domnii de la Urbanism, iei 16 metri, daca esti prieten cu arhitectul, iei 26 de metri, iar daca nu te stie nimeni, nu ti-l da de loc. Asta e cu PUZ-urile". Prefectura Capitalei a contestat modalitatea prin care municipalitatea a scos la licitatie pentru concesionare mai multe suprafete de teren din zona centrala a orasului si a respins hotarari ale CGMB adoptate intr-o singura luna, septembrie. Hotararile 207, 209, 210 si 213 nu au primit avizul de legalitate al prefecturii, actele normative amintite fiind aprobate cu incalcarea anumitor articole de lege. Hotararile fac referire la concesionarea mai multor suprafete de teren din zona centrala a Capitalei.
Un fost consilier municipal bucurestean - prins in flagrant delict de procurorii anticoruptie luand mita 12.000 de euro - a fost condamnat la trei ani si jumatate de inchisoare pentru trafic de influenta, de Tribunalul Bucuresti. Ionita Nistor a pretins 15.000 de euro de la o persoana care l-a denuntat apoi, spunand acesteia ca ii poate aranja sa incheie un contract de vanzare de fier vechi cu o regie din Bucuresti.
Consilierii municipali au tinut chiar doua sedinte, una dupa alta, in aceeasi zi. In final, un reprezentant al Aliantei D.A. a obtinut avizul urbanistic al Primariei Capitalei pentru a-si construi un imobil pe un teren de peste 200 de metri patrati, obtinut tot din patrimoniul municipal, in zona Arcului de Triumf. Terenul are 223 de metri patrati si este situat pe bulevardul Maresal Averescu. Beneficiarul este consilierul municipal Florin Bumbas, care a obtinut in concesiune terenul in luna martie a acestui an, printr-o hotarare a CGMB. Reprezentantii opozitiei au sustinut ca Bumbas a obtinut ilegal terenul. Potrivit consilierului municipal PSD Octavian Petrovici, Bumbas a votat hotararea privind concesionarea terenului de 223 de metri patrati al carui beneficiar era tot el.




Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea