Social

#configurare gaze #gaze #casa

Configurarea gazului in casa ta noua, pentru prima data

Deseori mutarea la un nou domiciliu poate fi stresanta, mai ales daca trebuie sa configurezi gazul si energia electrica in casa. La asta se adauga si faptul ca trebuie sa amenajezi casa, sa impachetezi lucrurile pentru a le transporta si apoi sa aranjezi totul in noua casa. Unii proprietari de case, la tara, aleg gazul natural ca principala sursa de energie, mai ales când vine vorba de a-si incalzi locuintele. Ei iau aceasta decizie, pentru ca gazul este mai economic decât carbunele sau incalzirea electrica.

 

Configurarea gazului

De obicei, conectarea casei la reteaua de alimentare cu gaz se face dupa ce lucrarile de constructie sunt deja finalizate. Daca presupunem ca este o constructie a unei case, care a fost deja finalizata, sau pe care ai cumparat-o, atunci poti decide alimentarea cu gaze.

In cazul in care casa va avea o conexiune la conducta principala de gaz (optiunea fiind destul de convenabila), costul va fi fix si stabilit de autoritatile de reglementare. Proiectarea si instalarea unui sistem de alimentare cu gaz in cadrul amplasamentului, a casei, va reprezenta o cheltuiala separata.

Un lucru important in acest caz este gasirea contorului adecvat. Citirea contorului se face din prima zi când a fost montat, pentru a evita sa fii taxat in plus. Poti face o fotografie pentru a avea dovada citirii. De regula se anunta furnizorul actual de energie, care va monta si contorul. Când cumperi o casa, proprietarul sau agentul imobiliar iti va spune cine este furnizorul tau de energie.

In cazul in care vrei sa fii alimentat cu gaze, la noua ta casa, pentru prima data, trebuie sa te adresezi operatorului de la reteaua de distributie de gaze naturale din zona respectiva, pentru a obtine racordarea la gaze.

Pentru asta trebuie sa parcurgi o serie de etape, respectiv:

  • Sa obtii un aviz tehnic de racordare
  • Sa inchei un contract de racordare
  • Sa primesti proiectarea, executia instalatiei si receptia
  • Sa inchei un contract de furnizare a gazelor naturale

Pentru sistemele complete destinate alimentarii cu gaze naturale se folosesc tubulaturi, fitinguri de polietilena de inalta densitate (PEHD), fitinguri de sudura, vane, robineti, aparate de sudura, camine protectie vane si piese de tranzitie, ce pot fi din materiale variate, ca de exemplu PEHD sau otel.

Problemele construirii conductelor de gaz si inlocuirea tevilor cu altele noi, pot fi destul de relevante in ziua de azi. Prin urmare, sistemele complete destinate alimentarii cu gaze necesita o atentie deosebita si desigur folosirea unor echipamente rezistente si durabile in timp.

Conductele de gaz pot fi realizate din diferite materiale, din polietilena, cupru sau otel. Tevile din otel sunt preferate de unii oameni, pentru ca au emisii reduse de carbon, sulf si fluor. Ele pot fi cu sau fara sudura.

Conductele din cupru sunt apreciate pentru rezistenta ridicata la coroziune, la solicitari mecanice, pentru durabilitatea lor in timp si instalarea simpla prin fitinguri. De obicei, aceste conducte au costul mai ridicat.

Un produs de noua generatie si foarte apreciat in ziua de azi este polietilena de inalta densitate sau conductele de gaz HDPE. Acestea sunt adecvate pentru transportul gazului sub presiune, sunt fiabile, sigure, folosite indeosebi pentru constructii private. Aceste tevi sunt marcate, ele au denumirea materialului PE, diametrul, grosimea, data fabricatie si a standardului.

De regula costul pentru conductele de gaz HDPE este mai mare, decât costul sistemelor HDPE de alimentare cu apa sau pentru canalizare. In comparatie cu tevile din otel, conductele de gaz HDPE sunt mai accesibile ca pret. 

Acestea ofera multe avantaje si anume:

  • Au proprietati bune de flexibilitate, rezistenta chimica, rezistenta la coroziune si la curenti
  • Sunt compatibile cu alte materiale – din otel, cupru, plastic
  • Au o durabilitate mare in timp, pot rezista chiar si timp de 50 de ani
  • Nu au niciun impact asupra mediului
  • Au o greutate destul de mica, comparativ cu otelul.

SC Best Invest Group SRL este un jucator important in domeniul instalatiilor, gama sa de produse include si produse utilizate pentru sistemele de alimentare cu gaze naturale, ca de exemplu teava si fitinguri pentru gaz.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea