Social

Concursurile extrascolare, intre performanta si suprasolicitare

Elevii si profesorii romani se lauda mai mereu cu rezultate la concursuri scolare si extrascolare nationale si internationale. Insa toate aceste mici competitii necesita de fapt timp si bani, primul rupt din timpul care ar trebui sa fie liber pentru elevi, respectiv din buzunarul parintilor. Concursurile inseamna de cele mai multe ori pentru scoli si licee puncte in evaluare si atu-uri in atragerea noilor elevi. Astfel, cu acordul tacit al Ministerului Educatiei, directorii de scoli si licee fac presiuni ca elevii sa participe la tot felul de concursuri particulare, uneori acest lucru implicand sume de bani importante. Insa de fapt profesorii din sistem nu primesc decat diplome pentru pregatirea copiilor. Participarile la competitii inseamna insa, pe langa banii parintilor si pregatiri suplimentare pentru elevi, care le rapeste astfel timp din timpul liber, ramas si asa putin in urma programei incarcate. Cea mai dificila situatie este cea care se intalneste in ciclul primar, acolo numarul de ore ramase pentru odihna este mult prea mic. Multe cadre didactice sustin ca obiectivele teoretice ale acestor activitati extrascolare sunt foarte bune, deoarece ajuta elevii prin exercitii de gandire si de perspicacitate. Dar atat timp cat aceste concursuri (cum ar fi “Cangurul” si “Arhimede”) obliga la un efort suplimentar, care sare cu mult peste programa scolara , si asa destul de incarcata, efectele unei oboseli premature se pot constata, asa cum sustin specialistii de la Ministerul Sanatatii, inca de la varsta de 8-9 ani.

Concursuri de milioane

Chiar si cadrele didactice sunt de parere ca aceste concursuri solicita prea mult elevii, de cele mai multe ori si financiar. Astel, la concursul de matematica “Arhimede” este unul foarte dificil, care necesita pregatire suplimentara pe care elevii o pot face contra cost, pe taxe foarte mari. Astfel, pentru participare, un parinte trebuie sa plateasca 25 de lei pe etapa, in total, taxa ajungand la 75 de lei, la care se adauga programul propriu de lucru individual care ajunge la 10 lei pe zi. Un lucru important de mentionat este acela ca nici un concurs nu poate fi organizat in scoli si licee fara acceptul Ministerului Educatiei. Insa, in unele cazuri, atunci cand s-a primit avizul favorabil de organizare a concursului, in dosarul de solicitare nu exista nici un document privind acceptul unui psiholog scolar, cu recomandari si instructiuni exacte, care sa probeze participarea unui copil de o anumita varsta. O parte din cadrele didactice spun insa ca o parte din vina apartine si parintilor, care de cele mai multe ori isi imping de la spate, obligandu-i astfel la un efort sustinut, din dorinta de a face performanta. In general, sustin cadrele didactice, exista o tendinta a directorilor de scoli si licee de a aglomera programul elevilor, fie prin asigurarea unei norme de 30 de ore pe saptamana, fie prin introducerea de concursuri tematice pe discipline. La acestea se adauga si olimpiadele scolare la care elevul este mereu tentat sa participe, mai ales ca participarea lor aici este gratuita. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea