Social

#coduri #justitie #guvern #parlament #asumarea raspunderi #societate civila #daniel buda #emil boc #monica macovei

Codurile din Justitie, impinse inainte de europarlamentare

Codurile din justitie au fost lasate in plan secund campaniei electorala. Consultarea societatii civile asupra codurilor ar putea fi amanata pana dupa 7 iunie, dar Guvernul poate sa inceapta provedura de asumare a raspunderii pana atunci.

Parlamentarii sunt implicati in activitati in circumscriptie din cauza campaniei electorale, iar presedintele subcomisiei de cod Civil , Daniel Buda , sustine ca nu poate invoca o sedinta pentru discutarea codurilor cu reprezentantii societatii civile.

Dupa ce coalitia de guvernare a promis doua saptamani pentru consultarea societatii civile, premierul Emil Boc a dat de inteles ca ar putea demara in aceasta saptamana procedura de asumare a raspunderii in Parlament pentru Codurile de Procedura. "O decizie se va lua in functie de discutiile din coalitie, este o hotarare care trebuie luata aici, in primul rand. In functie de rezultatele acestor discutii, care vor avea loc luni, vom lua o decizie", a spus premierul, citat de Romania Libera.

In cazul in care Guvernul se prezinta in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului asumandu-si responsabilitatea pentru coduri, singura modalitate pentru impiedicarea lor ar fi o motiune de cenzura. PNL a anuntat deja ca pregateste o motiune care, daca ar fi acceptata, ar duce la demiterea Executivului.

Lipsa de transparenta a procedurilor de finalizare a codurilor a adus critici Guvernului atat din partea ONG-urilor locale cat si din partea Uniunii Europene. Monica Macovei, fost ministru al Justitiei si candidat al PDL pentru Parlamentul European, a fost deosebit de critica la adresa noilor prevederi.

"Nu era deloc cazul ca cineva sa propuna reducerea pedepselor. Varianta din 2005 prevedea o pedeapsa formata din doua componente: inchisoare plus amenzi foarte mari. Argumentul pe care l-am auzit acum - ca judecatorii oricum ar da pedepse foarte mici sau cu suspendare - este ridicol si jenant", a declarat Monica Macovei.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea