Social

#concediu Codul Muncii #modificari Codul Muncii #codul muncii

Codul Muncii, modificat! Ce se intampla cu concediul tau

Potrivit unei initiative legislative cetatenesti ce a fost adoptata saptamana trecuta de Senat, Codul Muncii va fi modificat semnificativ. Principalele schimbari vizeaza contractul individual de munca, durata concediului de odihna si sporurile pentru munca suplimentara.


Proiectul de lege introduce obligatia angajatorului de a comunica in scris salariatului orice propunere de modificare a contractului individual de munca (CIM). In cel mult zece zile, salariatul va trebui sa ofere, tot in scris, un raspuns.

In prezent, angajatii cu norma intreaga si cei cu fractiune de norma au dreptul anual la acelasi numar de zile de concediu de odihna (adica cel putin 20 de zile lucratoare pe an). In noul cod se prevede ca in cazul salariatilor cu norma partiala, concediul de odihna va fi acordat proportional cu timpul efectiv lucrat. Totusi, se prevede ca partile vor putea stabili - prin contractul colectiv de munca aplicabil - o durata mai mare decat aceasta, scrie avocatnet.ro.

Totodata, munca suplimentara va fi compensata prin ore libere platite in urmatoarele 30 de zile, fata de 60, cat este in momentul de fata, plus ca se va acorda automat si un spor de cel putin 75% din salariul de baza.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea