Social

#codul muncii #concediere #program de lucru

Codul Muncii: Concedieri mai usoare, program mai lung de lucru

Modificarile aduse Codului Muncii par sa favorizeze angajatorul. Daca autoritatile accepta propunerile patronatelor, concedierile se vor putea face mult mai usor, iar salariatii ar putea opta pentru un program de lucru de pana la 12 ore pe zi.

Legislatii muncii din Romania favorizeaza, in prezent, angajatul. Acest lucru s-ar putea schimba, pentru flexibilizarea pietii muncii, lucru cerut de FMI.

Patronatele cer simplificarea procedurilor de concediere, deoarece in prezent acestea sustin abuzuri din partea angajatilor.

Varianta concedierii fara explicatii, propusa de patronate, este atacata de liderii sindicali. Bogdan Hossu , presedintele Cartel Alfa, spune ca acest lucru va da "dreptul angajatorului de a da afara subit si fara explicatii oamenii incomozi".

O alta posibila modificare din Codul Muncii ar putea mari timpul de lucru. Saptamana de lucru este de 40 de ore, cu posibilitatea de a o suplimenta cu cel mult opt ore, pe un interval de maxim trei luni.

Patronatele dau exemplul Marii Britanii, unde angajatii pot munci pana la 60 de ore pe saptamana, dar nu mai mult de sase luni.

"Omul trebuie sa munceasca opt ore, sa se odihneasca altele opt si sa acorde familiei sau comunitatii celelalte opt ore din existenta sa cotidiana", a declarat Ovidiu Jurca , vicepresedinte BNS, citat de Adevarul.

"Aceste modificari vor forma o clasa de salariati sclavi, care nu vor mai protesta si vor accepta salarii mizerabile pentru a nu fi dati afara", a mai spus Jurca.

O alta propunere pentru Codul Muncii este fractionarea concediului de odihna, pentru a nu mai exista minimum 15 zile lucratoare luate consecutiv.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea