Social

#pensionare #teze unice #bac #ecaterina andronescu #codul educatiei

Codul educatiei naste noi dispute: varsta de pensionare a profesorilor universitari si scoaterea tezelor unice

Masurile din Codul educatiei sunt din nou in discutie. Doua exemple: cel referitor la varsta de pensionare a profesorilor universitari si cel legat de scoaterea tezelor unice. Despre primul se spune ca ajuta la conservarea structurilor de putere din universitati, al doilea a reprezentat o nemultumire veche a ministrului Educatiei.

Noul Cod al educatiei prevede ca varsta legala de pensionare pentru profesorul universitar conducator de doctorat este de 70 de ani si va putea sa ramana profesor pana la moarte, noteaza Cotidianul. Aceasta prevedere este insa motiv de contrazicere intre ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, si expertul Mircea Miclea , presedintele Comisiei pentru educatie de la Cotroceni.

Mircea Miclea spune ca prelungirea cu cinci ani a varstei de pensionare a profesorilor universitari, de la 65, cat este in prezent, la 70, in noul Cod, nu ajuta la reforma.
“Noi, in solutiile propuse, nu am precizat varsta pentru ca nu stim cum se va schimba legislatia muncii , ca va fi 65 sau 66 de ani. Este clar o incercare de a conserva structurile de putere din universitati. Daca acest lucru nu se schimba, nu se va face reforma. Dovada situatia actuala din universitati. Noi trebuie sa intarim intrarea in sistem a tinerilor. Ministerul Educatiei vrea sa impuna limite de varsta pentru a-ti lua gradele didactice“, a explicat, pentru Cotidianul, expertul Mircea Miclea.

Rapunsul ministrului Andronescu a fost acela ca “este o falsa problema ca le blocam accesul tinerilor” la catedra.  “Trebuie sa-i motivam pe cei tineri sa vina in universitati si sa ii crestem. Eu la Politehnica am prins profesori extraordinari care erau la finalul carierei lor si stateam si-i ascultam fascinata. Dar nu varsta conteaza, ci experienta” a precizat ministrul, citat de Cotidianul.

Elevii afla la 15 septembrie daca se mai dau tezele unice si anumite probe de la Bac

O alta discutie legata de Codul educatiei se refera la scoaterea tezelor unice din modalitatile de examinare a elevilor. Ministrul Andronescu si parintii elevilor sunt de parere ca testele nationale sunt inutile, la fel ca si multe dintre probele de la Bac, asa ca sefa de la Educatie si-a manifestat dorinta de a le scoate. “Consideram ca aceasta metoda de testare nu este corecta si nici obiectiva. Sa nu uitam ca profesorii sunt evaluati si in functie de rezultatul elevilor, si atunci, au interesul sa le dea note cat mai mari la teze“, a declarat, pentru Evenimentul Zilei, Mihaela Guna, presedintele Federat iei Nationale a Asociatiei Parintilor.

In ce o priveste pe Ecaterina Andronescu, aceasta anuntase in urma cu cateva saptamani ca isi propune sa schimbe tezele unice cu teste dupa modelul celor internationale, printr-un ordin de ministru, iar Bacul, cu doar trei probe scrise, sa fie implementat prin hotarare de guvern.

Discutiile pe aceasta tema nu s-au incheiat inca. Insa elevii vor afla ce tip de teste nationale si ce examen de Bacalaureat vor sustine in acest an scolar, pana la 15 septembrie.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea