Social

#cluj #locuitori #consiliu

Clujul creste de 20 de ori

Autoritatile sustin ca, din toamna, Clujul va deveni zona metropolitana

Zona metropolitana va aduce municipiului Cluj-Napoca un plus de aproximativ 70.000 de persoane si nu mai putin de 4.000 de kilometri patrati de teren.

„Cluj-Napoca va avea doua milioane de persoane in urmatorii zece ani", estima, anul trecut, presedintele Consiliului Civic Local, un ONG care monitorizeaza activitatea autoritatilor clujene, Iosif Pop.

Un prim pas in acest sens se va face, din toamna, prin realizarea zonei metropolitane. Blocajele legate de realizarea acesteia au incetat odata ce conducerea judetului Cluj si a municipiului Cluj-Napoca a fost adjudecata de acelasi partid, PD-L. Viceprimarul orasului, Sorin Apostu, a declarat ca, in luna septembrie, consiliul local va adopta o hotarare privind formarea zonei metropolitane.

„Marti am constituit comisia de lucru pentru realizarea zonei metropolitane. Am cerut si consiliului judetean sa-si numeasca un reprezentant in comisie si, in termen de doua saptamani, isi vor desemna reprezentantii si toate primariile interesate sa faca parte din zona metropolitana. Speram ca in toamna sa emitem hotararea de consiliu local privind formarea zonei metropolitane Cluj si sa ne apucam de lucru", a precizat Apostu.

Proiectul CJ, aruncat la gunoi

Viceprimarul a precizat ca nu se va continua proiectul de zona metropolitana demarat de Consiliul Judetean Cluj inca din 2005 si nefinalizat din cauza neintelegerilor dintre fosta conducere, liberala, a judetului si liderii democrati ai municipiului.

„Continuarea proiectului consiliului judetean ar insemna excluderea municipiului Cluj-Napoca din zona metropolitana si nu cred ca cineva vrea acest lucru. Cred ca abia acum intram in normalitate si anume proiectul zonei metropolitane porneste de la Cluj-Napoca", sustine Apostu.
„Parlament" de Cluj

Zona metropolitana Cluj va include localitatile de pe o raza de 30 de kilometri de jur-imprejurul municipiului Cluj-Napoca. „Vom merge pe modelul clasic. Se va constitui un Consiliu General care va fi format dintr-un membru desemnat de primariile fiecarei localitati si un reprezentant al Consiliului Judetean", a precizat Apostu.

Consiliul respectiv, in care fiecare membru va avea vot egal, va decide cu privire la proiectele care privesc intreaga zona. Va exista si un executiv care va avea drept atributii principale identificare proiectelor de interes comun, elaborarea documentatiilor pentru demararea proiectelor si identificare surselor de finantare.

Avantajele existentei unei astfel de structuri se refera la cresterea sanselor de obtinere a unor fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeana. „In general, fondurile europene merg pe regiuni, nu pe localitati izolate . Prioritatile UE in acest domeniu sunt proiectele care au impact asupra unor comunitati cat mai mari", spune directorul Directiei Economice a Consiliului Judetean Cluj, Petru Malai.

Cluj-Napoca are in momentul de fata o populatie de 310.000 persoane si se intinde pe o suprafata de aproximativ 200 de kilometri patrati. Realizarea zonei metropolitane va aduce un plus de 70.000 de persoane. „La terenul orasului se vor adauga 4.000 de kilometri patrati de teren", a spus Radu Spanu, arhitectul-sef al judetului. Astfel, din punct de vedere al suprafetei, Cluj-Napoca, in varianta metropolitana, va creste 20 de ori.

Localitatile metropolei


Din zona metropolitana Cluj vor face parte, pe langa municipiul Cluj-Napoca, si Apahida, Baciu, Aiton, Floresti, Feleacu, Chinteni, Tureni, Ciurila, Savadisla, Cojocna, Petrestii de Jos, Gilau, Jucu, Caianu, Bontida, Borsa, Vultureni, Sanpaul
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea