Social

Clientela primariilor democrate, sponsor la partid

Firmele beneficiare de contracte publice au rasplatit din greu PD cu donatii generoase. Peste o suta companii au depus in vistieria PD mai mult decat le permitea legea. Fapt explicabil, mai ales in cazul societatilor comerciale cu domenii de activitate in constructii si amenajari publice.

Multe dintre ele sunt cunoscute drept firme de casa ale unor primarii detinute in prezent de politicieni democrati si au beneficiat de contracte publice de ordinul milioanelor de euro in schimbul sustinerii financiare acordate acestui partid.

25 de firme de constructii si de amenajari interioare se regasesc pe lista donatorilor generosi ai PD. Multe isi au sediul in localitati controlate de primari PD: Bucuresti, Arad, Cluj sau Alba si au beneficiat de contracte publice grele.

Primariile, mana pentru constructori

La nivelul Primariei Cluj, societatea Transilvania Con­structii, detinuta de omul de afaceri Mircea Timofte, tinde sa devina una dintre firmele de casa ale actualei administratii, avand in vedere contractele pe care le desfasoara cu municipalitatea.

Firma sa a primit de la primarie construirea unui parking suprateran, un contract in valoare de 14 milioane de lei noi. transilvania constructii a preluat apoi lucrarile de constructie a doua blocuri ANL, cu o valoare contractuala de 135 miliarde de lei vechi, la care s-a adaugat ansamblul unui intreg cartier de locuinte. Ca si in 2004, Timofte a donat PD anul trecut un miliard.

La Alba, unde, in ceea ce priveste lucrarile de alimentare cu apa si canalizare, SC Instalatorul SA din localitate este favoritul edilului democrat Mircea Hava. In perioada 2000-2006, aceasta societate a obtinut nu mai putin de 24 de contracte cu municipalitatea, din totalul de 29, valoarea lor ridicandu-se la circa 2,3 milioane de euro.

Buna relatie dintre cele doua parti s-a manifestat si sub forma celor 20.000 RON depusi in pusculita PD. In Gorj, odata cu debarcarea lui Mischie, PD a pierdut cel mai bun sponsor al sau, SC Artego SA. Pana atunci, SC Artego SA ajutase PSD cu 200 de milioane, in timp ce statul a creditat societatea cu aproape 200 de... miliarde. In prezent, cei de la Artego au schimbat tabara contribuind cu 300 milioane la cumulul de donatii al PD.

Banii nu au miros!


La nivelul Capitalei se re­marca Comex Rom , firma care a castigat de la viceprimarul Razvan Murgeanu contractul toaletelor ecologice . De la Directia Regionala de Drumuri si Poduri Bucuresti (DRDP) a prins un contract de montare si intretinere a separatoarelor de sens dispuse pe DN1. Comex Rom a dat PD 10.000 RON. Valoarea celor doua contracte a fost de 7,5 milioane, respectiv 17 milioane euro.

Contracte de sute de miliarde de lei vechi cu statul fac concurenta unei datorii de 1,2 miliarde de lei in cazul firmei Concefa, detinuta de mai noul democrat Horatiu Cercel.

Ultima realizare, primirea contractului de degajare a Vaii Oltului, la doar doua saptamani de la intrarea sa in PD. Detinator al unei averi estimate la peste 5 milioane de dolari, Cercel a "cotizat" la partid cu doar 25.000 RON.

Armonie intre afaceri si politica

Detinatoare a patru SRL-uri specializate in fabricarea de constructii metalice si parti componente ale structurilor metalice, deputata Anca Constantinescu , cunoscuta prin expresia "Ciocu Mic", si-a rasplatit partidul cu 750 milioane de lei vechi donati prin firma Proconsul Prod SRL. Firtex Trading SRL, o firma specializata in producerea lanii, a donat 5.000 ron catre PD in conditiile in care clujeanul Daniel Buda figureaza ca asociat.

SC Dip&GIP SRL, apartinand deputatului Dumitru Puchianu, a umplut punga democrata cu 25.000 RON. Recent intrat in PD, Ionel Serban Munstea, unul dintre cei mai bogati oameni din judetul Vrancea si potential candidat la functia de primar al Focsaniului, a donat prin firma sa, Vestiro, 35.000 RON.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea