Social

Clasa politica vine din paradisul UTC

Multi dintre conducatorii de azi nu sint virgini din punct de vedere politic. Academia Catavencu si Militia spirituala publica primul catalog cu numele fostilor activisti UTC care au facut cariera politica dupa 1989. 2 ii prezinta pe cei mai cunoscuti dintre ei.
Fie ca se auto-pozitioneaza la stinga sau la dreapta esichierului politic, majoritatea politicienilor de astazi si-au facut ucenicia sub aripa fostelor structuri comuniste, depasind chiar, in unele cazuri, asteptarile maestrilor din PCR.
Ion Iliescu, mai mult ca perfectul comunist

Decanul de virsta si virful de lance al clasei politice de dupa 1990 este, fireste, fostul presedinte Ion Iliescu, care si-a inceput cariera politica in 1949 ca membru in CC al UTM . Doua decenii mai tirziu, acesta ajungea prim-secretar al CC al UTC si ministru pentru Problemele Tineretului, functii pe care le-a detinut pina in 1979, dupa care a urmat exilul in functia de director al Editurii Tehnice.

Viorel Hrebenciuc, unul dintre cei mai puternici si controversati lideri PSD, era prezentat in Steagul Rosu drept membru in CJ Bacau al PCR. Mihai Malaimare, colegul sau la Camera incepind din 2000, deputat de Botosani si director al Teatrului Masca, a fost intre 1980 si 1985 membru supleant al CC al UTC. Deputat PSD de Bucuresti, Adrian Severin a detinut mai multe functii in UASCR, ultima fiind cea de sef al comisiei culturale a Consiliului UASC din Centrul universitar Bucuresti.
Unul si unul

Fostul ministru pesedist al Sanatatii Mircea Beuran , inainte de a deveni notoriu ca plagiator, a fost membru in Consiliul UASCR, presedinte al Consiliului UASC- IMF si vicepresedinte cu activitatea educativa in rindul cetatenilor de peste hotare aflati in Centrul Universitar Bucuresti. Tot la Ministerul Sanatatii si-a gasit loc in ultimul an de guvernare pesedista, pe postul de secretar de stat, Vasile Cepoi, despre care se consemna in 1978 in Viata studenteasca faptul ca e membru supleant al Consiliului UASCR. Secretar general in ministerul condus de Razvan Theodorescu, Ioan Hidegcuti a fost membru in CC al UTC intre 1975 si 1980. Aceeasi functie a detinut-o intre 1985 si 1989 Gheorghe Plesa, fost secretar de stat la Ministerul Integrarii Europene.
Generatia tinara are si ea radacini uteciste

Fosti utecisti sau uaseceristi de frunte se afla in toate celelalte partide politice. Senatorul PPRM de Arges Mihai Ungheanu, vicepresedinte al partidului lui Vadim Tudor, a fost secretar al organizatiei UTC a Uniunii Scriitorilor. Superiorul sau pe linie de partid, deputatul Corneliu Ciontu, devenit presedinte al PPRM, a fost un infocat activist de partid, vicepresedinte al Consiliului Popular si secretar PCR cu propaganda pe sectorul 5.

Intre 1985 si 1989, Mihai-Razvan Ungureanu, ministrul de Externe, a fost membru supleant al CC al UTC, facindu-se cunoscut de timpuriu, atit ca olimpic la istorie, cit si ca sef al organizatiei UTC a Liceului Negruzzi din Iasi, pe care l-a absolvit ca sef de promotie in 1987. Devenit recent coleg la PNL cu acesta, Romeo Stavarache, cel care a reusit anul trecut sa-i ia lui Sechelariu scaunul de primar al Bacaului ca membru PUR, a fost vicepresedinte cu probleme sociale al Consiliului ASC din Facultatea de Metalurgie - Institutul Politehnic Bucuresti.
Fosti utecisti cu alte preocupari

Fostii utecisti si activisti si-au croit cariere frumoase nu doar in politica, ci si in lumea artelor, cea a stiintelor, a presei sau in diplomatie. Exemple concludente in acest sens sint: Ani Matei, prorector al SNSPA si vicepresedinte al Institutului National de Administratie, care a fost secretar al CC al UTC si presedinte UASCR, si Romul Bena, membru al Comisiei Centrale de Revizie a CC al UTC (1971-1975), care a ajuns consul general la Marsilia, iar Elena Stefoi, fost membru in Consiliul UASCR, a detinut functia de consul general la Ottawa. Directoarea Revistei Formula AS, Sinziana Pop, a fost membra in CC al UTC. Lucian Avramescu, vicepresedinte al Clubului Roman de Presa, a debutat ca membru in Consiliul National al Organizatiei Pionierilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea