Social

#politica #parlamentari #coruptie

Clasa politica compromiter activitatile anticoruptie

Clasa politica compromite activitatile anticoruptie, se arata intr-un comunicat de presa semnat de douasprezece ONG-uri, care critica votul dat pe cazurile Mitrea si Nastase si fac apel la partidele politice sa sustina concret efortul de ridicare a monitorizarii Romaniei.

Academia de Advocacy, Alianta Civica, Asociatia Centrul pentru Politici Publice, Asociatia Pro Democratia, CENTRAS, Centrul Euroregional pentru Democratie, Centrul de Resurse pentru participare publica , Freedom House Romania, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Societatea Academica din Romania, Societatea Pentru Justitie (SoJust), Transparency International Romania au semnat comunicatul care atrage atentia asupra tendintei clasei politice "de a compromite activitatile anticoruptie si incercarile de consolidare a institutiilor statului de drept".

Cele douasprezece organizatii fac referire la votul majoritatii deputatilor in cazurile Nastase si Mitrea, "intr-o chestiune juridica asupra careia nu au competenta", care a dat "o lovitura dura separatiei puterilor in stat si independentei justitiei", pentru ca s-a ingnorat Constitutia, dar si practica bunei guvernari.

Reprezentantii societatii civile considera ca deputatii au asigurat "inviolabilitate juridica" unor persoane care au fost legitimatate prin vot ca parlamentari si au creat un tip de protectie speciala "care transforma independenta parlamentarilor-ministri in iresponsabilitate politica si desconsiderare civica".

ONG-urile sustin ca votul deputatilor din 13 august "compromite activitatea justitiei si amplifica criza de incredere a cetatenilor in Parlament ca institutie fundamentala a democratiei".

"Nu exista nicio justificare plauzibila a unei astfel de situatii, cu atat mai mult cu cat lipsa evolutiilor pozitive in combaterea coruptiei, in special a celei care implica politicieni si demnitari de prim rang, afecteaza eforturile romanilor de a se adapta noului context european de dupa aderarea la Uniunea Europeana din 2007", se arata in comunicat.

In final, organizatiile semnatare cer tuturor institutiilor publice, partidelor si politicienilor "sa intreprinda actiuni urgente care sa restabileasca functionarea normala, neafectata de interventii politice arbitrare a statului de drept si sa asigure independenta justitiei ", iar formatiunile politice sa contribuie concret pentru scoaterea Romaniei din procesul de monitorizare.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea