Social

Clasa de mijloc se intoarce la bloc

Cu toate ca majoritatea preferintelor locative se indreapta spre locuintele individuale, tentatia vietii la bloc este prea mare. In Capitala rasar blocuri intregi cu variante de lux ale apartamentelor ceausiste.
Cea mai mare parte a locuintelor care vor fi construite in urmatorii ani vor fi apartamente de bloc, crede presedintele Proiect Bucuresti, Constantin Dragan. Cu toate ca majoritatea preferintelor se intreapta spre casele pe pamint, locuintele in sistem con-dominium au suficienta cautare, mai ales ca gradul de confort este mult mai ridicat in cazul proiectelor noi. Conform lui Bogdan Georgescu , directorul Colliers, avantajele decurg din locatia urbana centrala si din disponibilitatea serviciilor administrative.

Practic, prin dezafectarea unor foste zone industriale amplasate central, ar putea aparea proiecte rezidentiale destinate clasei cu venituri peste medie.
Depasire la normativ

Diferenta dintre blocurile ceausiste si noile proiecte ar fi norma-tivul, spune presedintele Proiect Bucuresti, firma care a proiectat aproape toate blocurile din Capitala intre 1953 si 1989. Pornind de la cutiile de chibrituri, normativul a ajuns sa permita astazi constructia unor apartamente cu suprafete de pina la 300 de metri patrati. Preturile nu sint mai mici decit in cazul caselor. Pretul final variaza intre 700 si 1.000 de euro. Avantajul, insa, este ca locatia centrala a unei astfel de locuinte adauga doar 10-15% la costul total, conform estimarilor lui Bogdan Georgescu. Pe de alta parte, cea mai mare pondere o vor avea totusi apartamentele construite in cadrul proiectelor sustinute de primarii.

In Bucuresti fiecare sector are programe pentru cite 8-10.000 de locuinte. Acestea sint, in general, garsoniere si apartamente de doua camere pentru tineri, avind un grad de confort standard, la suprafete de 50-80 de metri patrati, conform lui Constantin Dragan. Acesta precizeaza ca pretul pentru metrul patrat construit nu este mult mai mic, dar ca suprafata mai redusa le face accesibile.
Chibuturi de lux

In orice caz, dat fiind pretul exagerat pentru apartamentele vechi, noile constructii pot reprezenta o alternativa, iar unul dintre efecte ar fi detensionarea pietei prin marirea fondului locativ. Presedintele Uniunii Patronale Imobiliare, Artur Silvestri, este insa de parere ca dezvoltarea sistemelor condominium este utila doar in cazul locuintelor al caror pret se adreseaza unui segment cu venituri medii, respectiv burghezia tinara.

Pe de alta parte, Silvestri nu considera oportuna construirea unor astfel de ansambluri adresate segmentului superior al pietei. Aceste ansambluri sint un gen de chibuturi de lux, care promoveaza un mod de viata foarte curios, in colectiv, spune analistul, adaugind ca aceasta moda se dezvolta intr-o directie fara durabilitate .
Blocuri mici in orasele mari

In Cluj s-au construit blocuri pe centura sudica, intitulata Buna Ziua, in continuarea unui proiect sistat dupa revolutie. Blocurile mici si constructiile de tip duplex au fost finalizate in timp record, si recent s-a reusit fuziunea cartierului de blocuri mici si luxoase cu casele construite in prelungirea cartierului rezidential Andrei Muresanu.

In Brasov, in schimb, sint preponderente preferintele pentru casele pe pamint. Brasovenii au de ales intre 195 de vile din cele sase cartiere rezidentiale care se vor construi in judet. Acestea vor inconjura Brasovul, unul fiind deja in constructie in Dirste, doua in Stupini, unul in Ghimbav, unul in Halchiu, iar altul a primit recent aprobarea Consiliului Local pentru constructie in zona Warte.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea