Social

Clanul Becali are prioritate la teren

Deoarece familia lor a fost deportata, verii Becali vor fi primii la despagubiri in Sacalaz, desi primarul comunei recunoaste ca a onorat doar 17 dintre cele 100 de cereri de retrocedare.

Comuna Sacalaz, din judetul Timis, in care cinci membri ai familiei Becali, printre care Gigi si verii sai, Giovanni si Victor, au de primit 25 de hectare de teren, are o mare problema legata de retrocedari si acordarea de despagubiri. Mai exact, pentru retrocedarile de teren pe vechile amplasamente sint aproape 100 de cereri, care totalizeaza nu mai putin de 450 de hectare. Din pacate, explica primarul comunei, Ilie Todasca, este imposibil sa se achite de obligatiile impuse de lege, deoarece nu are destul teren disponibil. In acest moment, dintre cele aproape 100 de cereri am solutionat doar vreo 17. Am dat 161 de hectare, dar avem un deficit de peste 280 de hectare, pentru care nu sint inca solutii. La aceste retrocedari, daca mai adaugam si despagubirile, vedem ca avem un deficit imens, spune primarul Sacalazului.

Legea, favorabila lui Becali

Cu toate acestea, au prioritate la punerea in posesie cei deportati in Sacalaz, in speta machedonii, datorita Legii nr. 18/1991, modificata in 1998 printr-o ordonanta de urgenta. Conform art. 17, in localitatile cu cetateni romani, apartinind minoritatii germane sau in care locuiesc persoane care au fost deportate sau stramutate, deposedate de terenuri prin acte normative intervenite dupa anul 1944, se vor atribui in proprietate, la cerere, cu prioritate acestora sau mostenitorilor, suprafete de teren din rezerva aflata la dispozitia comisiilor (...) La atribuire, se va avea in vedere suprafata de teren pe care acestia au avut-o in proprietate, fara a se depasi zece hectare de familie, in echivalent arabil.

Cum familia Becali a fost deportata din Bulgaria, din Cadrilater, in comuna timiseana, se incadreaza cu exactitate in prevederile legii. Terenurile din Sacalaz sint foarte scumpe, din cauza apropierii de Timisoara si a faptului ca in zona se va dezvolta un mare proiect imobiliar. La preturile actuale, cele 25 de hectare valoreaza in jur de 25 de milioane de euro.

Prefectul a cerut time-out

Dupa ce Comisia locala de fond funciar va da socoteala la prefectura pentru intirzierea retrocedarilor si pentru deficitul imens de terenuri constatat, va trebui sa gaseasca cit mai rapid o solutie pentru acordarea de despagubiri conform legii. Din pacate pentru Gigi Becali si verii lui, acum o saptamina, prefectul de Timis, Ovidiu Draganescu , a suspendat restituirea de terenuri in Timis pina cind comisiile locale de fond funciar vor explica pe baza caror criterii unii primesc pamint si altii nu. Cu toate acestea, in momentul in care se va ridica aceasta suspendare, spune primarul comunei Sacalaz, clanul Becali va intra in posesia celor 25 de hectare de teren, deoarece, conform legii, are prioritate la acordarea acestor despagubiri.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea