Social

Ciocolata deliciul care ne fereste de colesterol

Antioxidantii din ciocolata neagra sunt secretul care ii permite acesteia sa lupte impotriva cancerului, impotriva bolilor de inima, impotriva degradarii dintilor si chiar poate indrepta organismul spre o dieta sanatoasa . Acestia sunt motivul care a indemnat atatia cercetatori sa deruleze studii care sa releve avantajele consumului de ciocolata. Printre primii care au confirmat caracteristicile terapeutice ale ciocolatei au fost cei de la Institutului National de Sanatate Publica din Olanda. Ei au descoperit ca ciocolata contine antioxidantii numiti fenoli si catecina. In urma studiilor s-a descoperit ca ambii sunt foarte eficienti in prevenirea bolilor de inima si a cancerului. Cercetatorii au descoperit ca ciocolata contine de patru ori mai multa catecina decat ceaiul. In plus, alte studii au aratat ca ciocolata, in special planta de cacao din care se face ciocolata, are proprietatea de a suprima capacitatea organismului de a produce colesterolul rau, care afecteaza inima. Un studiu diferit a relevat un alt beneficiu adus de ciocolata. Conform cercetatorilor de la Universitatea Cologne din Germania, consumul de ciocolata neagra poate scadea tensiunea arteriala. Timp de doua saptamani, cercetatorii le-au dat unor voluntari sa manance 100 de grame de ciocolata pe zi. 100 de grame de ciocolata pe zi scad tensiunea arteriala Dupa acest timp, cei sase barbati si cele sapte femei aveau tensiunea arteriala mai scazuta cu cinci puncte pentru scala sistolica si cu doua puncte pentru scala diastolica. In paralel, un alt grup de voluntari a trebuit sa manance ciocolata alba. Acestia nu au inregistrat nici o schimbare la nivelul tensiunii. O alta echipa de cercetatori ne spune ca drumul catre un zambet sanatos consta in spalarea dintilor intre mese, in folosirea atei dentare si in consumul cat mai mare de ciocolata. In urma studiului, efectuat la Universitatea din Tulane, s-a ajuns la concluzia ca un extract de cacao ce se gaseste si in ciocolata este o alternativa mai sanatosa si la fel de eficienta ca fluorul din pasta de dinti. Cercetarile au aratat ca acest extract de cacao este chiar mai eficient impotriva cariilor decat pasta de dinti. Extractul sintetizat de cercetatori este o pulbere cristalina de culoare alba. Aceasta pulbere intareste smaltul dintilor si previne aparitia cariilor. Din pacate, extractul este testat momentan doar pe animale si va iesi pe piata in cativa ani. Insa, unul dintre beneficiile majore pe care ciocolata ni-l da, este prevenirea cancerului. Cercetatorii de la Universitatea Harvard din Marea Britanie s-au deplasat pana in Panama, unde au studiat obiceiurile indienilor de pe coasta. Triburile din aceasta zona au obiceiul stravechi de a bea cinci cani de ciocolata calda pe zi. Cercetatorii au ajuns la uluitoarea concluzie conform careia, populatia din aceasta zona este cu 630% mai protejata in fata cancerului decat restul oamenilor de pe glob. Ciocolata cu multe grasimi anuleaza efectul antioxidantilor Toate aceste beneficii pe care ciocolata le ofera omului au fost „stiute” de corp inainte ca studiile sa le aduca la iveala. Se pare ca oamenii au in intestine o bacterie care ii face sa pofteasca la ciocolata. Este adevarat ca unii oameni au coloniile bacteriene de acest tip mai dezvoltate decat altii, dar astfel se demonstreaza cum organismul uman si-a dat seama ca ciocolata face bine. Descoperirea acestor colonii revine unui mic studiu efectuat de una dintre cele mai mari firme producatoare de ciocolata de pe glob. 22 de voluntari au donat sange si urina pe care s-au efectuat analize. Rezultatele au aratat ca toti aveau aceasta bacterie in corp. Insa, 11 dintre ei aveau o cantitate mai mare si, in consecinta, erau mai pofticiosi la acest aliment. Desi acest aliment face mult bine organismului, nu trebuie uitat ca ciocolata, in forma in care ea este comercializata, contine mult zahar si grasimi saturate pentru a o face mai gustoasa. Daca aceste ingrediente auxiliare se gasesc in proportii foarte mari, ele anuleaza efectul benefic al antioxidantilor, iar ciocolata devine nefolositoare. Pentru a avea totusi, parte de plusurile oferite de acest aliment, este bine sa se consume produse cu o masa de cacao de minim 70% si daca se poate, sa nu contina indulcitori artificiali. Insa, forma care ofera protectia maxima impotriva acestor afectiuni este cea pura, proaspat culeasa. Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum iti mentii sanatatea si frumusetea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea