Social

Cine a castigat localele?

Este interesant sa urmaresti declaratiile partidelor de dupa recentele alegeri!
 
Conform afirmatiilor politicienilor, aceste alegeri au fost castigate, chiar daca motivatia este diferita, de PSD, PD-L si chiar de PNL. Ba chiar, pe segmentul sau, si UDMR e castigatoare! PSD argumenteaza evocand numarul cel mai mare de posturi de alesi locali obtinute - presedinti de consiliu, primari, consilieri locali si judeteni. PD-L se refera la numarul de voturi obtinute, in vreme ce PNL se lauda ca a obtinut un scor superior celui indicat de sondajele anterioare, dar si prin raportare la alegerile din 2004.

Sigur ca, intr-un fel si fiecare in felul sau!, aceste trei partide si cu UDMR patru sunt castigatoarele recentelor alegeri locale , pentru ca celelalte, de la PC la PNG si de la PRM la PNT-CD , n-au obtinut decat succese punctuale cu totul modeste.

Intr-un fel, dar nu in toate felurile! Pentru ca PSD-ului i se raspunde ca succesul din 2004 fusese mai consistent, PD-L-ului ca, raportat la sondaje, scorul este mult mai mic, adaugandu-se si pierderea Bucurestiului de catre dreapta - presupunand ca stie cineva ce e dreapta si stanga la noi -, pentru prima oara de cand am regasit alegerile libere, iar PNL-ului, ca situarea pe locul trei e greu sa fie socotita o victorie.

Daca asa stau lucrurile cu partidele, ar trebui sa vedem ce a castigat electoratul si eventual campul nostru politic. Mai intai, electoratul si-a castigat alesii pe care i-a dorit si i-a meritat, alegerile fiind, in ciuda nenumaratelor mici nereguli, „libere si corecte“, chiar daca in cateva locuri a trebuit repetat turul intai. Al doilea castig consta in simplificarea campului politic - pare limpede ca dupa alegerile politice viitoare vom avea un Parlament cu doar trei partide - PSD, PD-L, PNL - plus Uniunea maghiarilor. Si cred ca aceasta situatie se va permanentiza.

Sigur, va fi aproape la fel de greu sa se ajunga la o guvernare monocolora, dar macar negocierile pentru o majoritate vor fi intre mai putini parteneri posibili. In sfarsit, cred ca am castigat si o experienta utila. Reconfirmarea unei legiuni de „ baroni locali “ prin vot direct la presedintia Consiliilor Judetene, dar si la primarii, ne arata clar ca trebuie sa ne vindecam de iluzia ca votul uninominal poate rezolva singur chestiunea reformarii clasei politice. Asa cum scriu de cativa ani, este necesara reformarea sistemului politic, incepand cu fundamentele sale constitutionale.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea