Social

#masca de protectie #covid-19

Cinci reguli pe care sa le respecti cand porti o masca de protectie din material textil

 

Masca de protectie a devenit un accesoriu obligatoriu in aceasta perioada, in contextual pandemiei COVID-19. Cum mastile de unica folosinta au in ultima vreme preturi usor prohibitive si, chiar si asa, sunt destul de greu de gasit in comert, multi opteaza pentru masti de protectie textile.

O masca de protectie din material textil nu este la fel de eficienta ca una medicala, de unica folosinta. Este, insa, foarte important sa stii ce sa faci si, mai ales, ce sa nu faci pentru a fi cu adevarat protejat.

Alege o masca de protectie cu mai multe straturi. Cu sau fara cusaturi, facuta acasa sau cumparata, masca textile are un grad de protectie cu atat mai mare cu cat are mai multe straturi. Materialele mai dense pot filtra mai bine aerul, iar daca masca are cel putin doua straturi, cu atat mai bine!

Masca trebuie sa stea fixa pe fata. Daca este larga sau purtata incorect, eficienta mastii scade cu peste 50%. Microorganismele pot ajunge in gura sau in nas si pe langa marginile mastii, nu doar frontal. Prin urmare ai grija ca masca sa iti acopere complet nasul si gur si sa fie bine fixata sub barbie si dupa urechi.

Nu iti atinge fata, chiar daca porti masca de protective! Atingerea fetei cu mainile nespalate poate facilita transferul de germeni si creste riscul de imbolnavire. Evita sa iti atingi fata chiar daca porti masca si, foarte important, evita sa atingi suprafata mastii, care poate fi contaminata. Cand vrei sa dai jos masca, apuc-o de elasticele cu care se agata dupa urechi sau de funda cu care se leaga. Ai grija sa nu o atingi de ochi, nas sau gura cu partea care a fost expusa si spala-te pe maini imediat.

Avantajul mastilor textile este ca sunt reutilizabile, insa trebuie spalate cat mai des, ideal dupa fiecare purtare, pentru a indeparta germenii. Pot fi spalate la masina, la temperaturi inalte, sau de mana, cu apa calda si detergent. Nu folositi pentru dezinfectare substante precum clor sau alcool medicinal, pentru ca acestea pot deteriora fibrele si, astfel, scad eficienta mastii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea