Social

Cinci la suta dintre bugetari ar putea fi disponibilizati in acest an

Cinci la suta dintre angajatii din tot sectorul public ar putea fi dati afara in acest an. Aceasta este declaratia presedintelui Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Aurel Cornea, care sustine ca cea mai grava situatie in ceea ce priveste disponibilizarile se va inregistra in invatamant. Profesorii au si reactionat, ei amenintand cu greva in cazul aplicarilor masurilor de disponibilizare .

Cornea a declarat astazi la Realitatea FM ca din punctul sau de vedere in ce priveste noua rectificare a bugetului exista doua variante: ori sunt inghetate salariile in tot sistemul bugetar pentru tot anul, fie au loc reduceri de personal in intreg sistemul bugetar. Sindicalistii din educatie spun ca invatamantul ar putea fi cel mai afectat, mai ales ca in acest moment sistemul este “bulversat”.

Ca raspuns la intentiile Executivului de a rectifica bugetul, amenintand astfel slujbele bugetarilor, sindicalistii din educatie au anuntat ca intentioneaza sa iasa din nou in strada. In plus, saptamana viitoare se vor intalni cu presedintele Traian Basescu ca sa discute despre intentiile anuntate de guvernul Boc, care ar urma sa ii afecteze si pe ei. De asemenea, si legea unica de salarizare a bugetarilor, care va ajunge astazi din nou in fata sindicatelor si a reprezentantilor ministerului Muncii, ii nemultumeste pe profesori, deoarece le taie din sporurile pe care ar fi trebuit sa le primeasca.

Ieri, premierul Boc a prezentat in Parlament planul anticriza. Printre masurile cuprinse in acesta se afla reduceri de personal, reduceri de buget, restructurari de institutii, blocarea tichetelor de vacanta, a posturilor vacante dar si a proceselor de achizitii de masini si mobilier dar si a acordarii unor sporuri si prime.

Vineri, Guvernul anuntase ca in plan se vor regasi: reducerea cu 5% a cheltuielilor de personal fata de bugetul initial, comasarea, restructurarea, desfiintarea agentiilor din subordinea ministerelor; interzicerea achizitiei de masini si mobilier; blocarea tichetelor de vacanta si a tichetelor cadou; blocarea posturilor vacante; impunerea unei taxe de solidaritate, de 90%, pentru salariile mai mari de 8000 lei; interzicerea cumularii pensiei cu salariul de la stat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea