Social

“Cina cea de Taina”, upgradata de Greenaway

Celebra fresca a lui Leonardo a avut parte, dupa 510 ani, de efecte speciale: proiectii video concepute de celebrul regizor britanic.
 
Dupa mai multe luni in care proiectul lui Peter Greenaway, de a face o adaptare hi-tech a uneia dintre cele mai cunoscute lucrari din istoria artei , “Cina cea de Taina”, a fost subiectul mai multor controverse intre specialisti in restaurare, artisti si autoritati locale , cineastul englez a primit, pana la urma, aprobarea sa-si puna ideea in aplicare.

Daca multi au sustinut ca proiectarea unor imagini asupra frescei lui Da Vinci ar putea pune in pericol “sanatatea” operei si asa deteriorate, unul dintre cei mai buni restauratori ai lui Leonardo anuntand ca va refuza chiar sa ia parte la eveniment, administratia orasului Milano a decis sa aprobe interventia lui Greenaway, dar doar pentru o seara.

Astfel, in prima zi a saptamanii, un public foarte restrans a putut vedea la Santa Maria delle Grazie cum din cupele apostolilor pictati curge sange si cum, dupa 350 de ani, picioarele Mantuitorului ies din nou de sub masa - la sfarsitul secolului al XVII-lea fiind construita o usa in peretele unde este realizata celebra lucrare.

Toate acestea printr-un set de proiectii si efecte de lumini suprapuse pe “Cina cea de Taina”, pe care Peter Greenaway le-a gandit incercand sa reintroduca una dintre cele mai puternice imagini ale crestinismului in circuitul “generatiei laptop”, dupa cum arata “New York Times”, citandu-l pe cineast. Folosind cele mai sigure tehnologii, testate de specialisti ai artelor vizuale, proiectul lui Greenaway schimba culorile originale ale picturii, atragand atentia asupra chestiunilor formale, dar nescapand din vedere nici trucurile legate de continut.

Imaginea lui Hristos, realizata sub forma unei holograme, dezvaluie ceea ce pe unii i-a socat, si anume organele genitale. Intentia sa nu a fost sa socheze, a declarat regizorul, citat de acelasi ziar american, ci sa-i educe pe cei din “generatia analfabeta din punct de vedere vizual”.

“Daca Leonardo ar mai fi trait, nu numai ca ar fi fost interesat de regie, dar ar fi folosit camere high-definition si nu s-ar impotrivi celor mai noi experimente cu holograme. Ar fi fascinat de era postdigitala. Sunt sigur ca ar fi sustinut intru totul ceea ce facem noi, ceea ce nu este valabil si pentru o parte din academicienii care cred ca aceasta pictura le apartine lor, si nu lumii intregi. Aceasta pictura apartine generatiei laptop in aceeasi masura in care apartine academiei, iar noi chiar asta vrem sa demonstram”, a explicat Greenaway, citat de “The Guardian”.

“Aceasta instalatie a reconsacrat pictura dupa ce Dan Brown o deconsacrase”, este de parere Vittorio Sgarbi, unul dintre cei mai importanti critici de arta italieni si principalul aliat al lui Greenaway in lupta cu autoritatile locale si cu contestatarii. Si, dat fiind succesul acestei idei, in sala principala de la Palazzo Reale din Milano va fi amplasata o clona profesionista a frescei “Cina cea de Taina”, pentru ca experimentul lui Greenaway sa fie accesibil si publicului larg.

Daca in mod normal in incaperea unde se afla originalul pot intra maximum 25 de persoane o data, la Palazzo Reale spectatorii vor fi mult mai numerosi si vor putea sa vada efectele speciale ale regizorului englez pana la inceputul lui septembrie.

Dat fiind ca premiera de la Milano a fost o reusita, astfel incat ministrul italian al Culturii crede ca instalatia ar trebui sa devina permanenta, cel care a regizat “The Cook, the Thief, His Wife and Her Lover” vrea sa-si continue seria de upgrade-uri artistice. Si, dupa cum era de asteptat, lucrarile asupra carora Greenaway vrea sa intervina se numara printre cele mai apreciate opere de arta din istorie:

“Guernica” lui Picasso, “Meninas” a lui Velasquez si “One: Number 31, 1950” a lui Jackson Pollock sunt doar cateva dintre ele. Cireasa de pe tortul la care viseaza excentricul cineast este insa un upgrade al “Judecatii de Apoi” realizate de Michelangelo in Capela Sixtina de la Vatican, sfidandu-i pe oponentii acestui gen de interventii, pe care i-a numit “snobi culturali”.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea