Social

Chisca si poalele-n brau, la masa europeana

Peste 100 de produse din Moldova si Bucovina au obtinut "viza" pentru Europa. Dintre judetele din estul tarii, se pare ca recordul la produse traditionale ce au cale libera pe piata europeana il detine Suceava cu 84 de sortimente pentru care au obtinut atestate 30 de agenti economici. Intre acestea, 26 sunt produse din lapte , iar 55 din carne. La lapte, atestatele s-au dat mai ales pentru branzeturi cu denumirea zonei din care provin. Este vorba de cascaval, cas afumat, urda de Rarau, branza sarata de Varnita sau branza de burduf de Poiana Marului. In ceea ce priveste produsele din carne, vor merge in Europa: caltabosi, toba, lebar , carnati, sangerete si muschi de Bucovina. De la Dorna se vor exporta: toba, muschi de vita, iar de la Radauti: muschi afumat, carnati si chisca. In domeniul bauturilor, este atestata berea Bermas Calimani si cea de Suceava. Pe langa o serie de soiuri de branza si de alte derivate lactate, Iasiul iese pe piata si cu produse de panificatie. Din pacate, acestea sunt furnizate indeosebi de micii producatori, iar reprezentantii Serviciului Implementare Programe din Industria Alimentara al Directiei Agricole Iasi spun ca acestia nu vor avea anvergura si forta necesare patrunderii dincolo de aria locala si, cel mult, regionala, fiindca nu vor obtine contracte cu marile lanturi de magazine de profil. Florica Haraga, sefa serviciului amintit, explica: "Sunt produse care se realizeaza manual, deci intr-o cantitate mica si altele care se realizeaza industrial. Ultimele ar avea mai multe sanse sa fie recunoscute, daca au comenzi mari si sunt distribuite in supermarketuri". Judetul Neamt se mandreste, pana in momentul de fata, cu 19 produse traditionale omologate. 11 dintre ele sunt produse lactate. La acestea se adauga branzoaice "poale-n brau", cozonac de casa moldovenesc si asa-numita "painea bunicii", precum si un sortiment de dulceata de salcam, sirop de brad, dulceata de soc, gem de macese si dulceata de papadie. Sunt si judete care nu pot concura cu nimic pentru a obtine atestate, din simplul motiv ca nu au bucatarie traditionala. De pilda, Vasluiul. Autoritatile acestora se leagana in iluzia ca, in functie de calitate, corespunzand normelor U.E., produsele lor vor ajunge totusi pe piata europeana si vor fi apreciate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea