Social

China pregateste o cosmetizare

Renuntarea la presedintie ar arata fie slabiciunea pozitiei lui Hu Jintao, fie, dimpotriva, un exces de incredere in capacitatea de a-si mentine autoritatea. Liderul chinez Hu Jintao este supus unor presiuni tot mai intense pentru a ceda presedintia Chinei actualului vicepresedinte, Zeng Qinghong, strategie pe care acolitii lui Zeng o vor concretizata in timpul celui de-al 17-lea congres al Partidului Comunist Chinez, care va avea loc in aceasta toamna. In acest moment, Hu Jintao detine atit functia de presedinte al statului, cit si pe cea de secretar general al Partidului si comandant suprem al fortelor armate. In China, dezbaterile privind distribuirea functiilor majore in stat au precedat evenimente precum Revolutia Culturala si reprimarea protestelor din piata Tienanmen. Reintoarcerea la tehnocrati „Sint voci in partid care sustin ca nu mai este necesar ca o singura persoana sa detina toate cele trei pozitii“, a declarat pentru Reuters un demnitar chinez, sub protectia anonimatului. Argumentul central al taberei antiprezidentiale este insasi traditia istorica a partidului, care, incepind cu anii ’50-’60, a impartit puterea intre patru lideri nationali. Modelul a fost mentinut in anii ’80 si de Deng Xiaoping, care a preferat o conducere formata din tehnocrati si nu din revolutionari carismatici. Jiang Zemin a devenit primul lider chinez care a acumulat toate cele trei functii, iar Hu Jintao a preluat toate portofoliile, fara a anunta o revenire la modelul anterior. Presedintia ofera doar posibilitatea de a promova imaginea externa a tarii, insa miza este enorma, fiind vorba de a patra mondiala. Hu pastreaza puterea Presedintia „este mai apropiata de regina Angliei decit de Tony Blair“, a explicat rolul simbolic al presedintelui Kenneth Lieberthal, profesor la Universitatea Michigan, citat de agentia Bloomberg. De altfel, Hu Jintao s-a aratat mai interesat de promovarea politicii interne decit de scena internationala, iar pastrarea functiei de secretar general al partidului ii va pastra influenta pe plan intern. Pe linga aceasta, Hu va pastra si conducerea armatei, „ perla “ puterii de la Beijing. „Acasa, Hu ar fi perceput ca marinimos daca il va lasa pe Zeng sa devina presedinte. Ar fi o recunoastere a activitatii lui Zeng“, a argumentat o sursa din Partidul Comunist lipsa unei mize decisive in lupta pentru functia de presedinte.
loading...
  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Revolutia fiscala - ce venituri vom avea din ianuarie 2018

Experti Financiar

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Ce este si ce implicatii are Split TVA?

Experti Financiar

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Ce se intampla cu salariatii part-time de luna aceasta. Tot ce trebuie sa stii

Experti Financiar

Sfatul expertului


Citeste pe divahair.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.