Social

# sindromul covid lung # covid lung #vaccinare

Chereches: “vaccinarea nu protejeaza complet de sindromul COVID lung” - STUDIU

Profesorul Razvan Chereches a postat pe pagina personala de Facebook rezultatele unui studiu prvind vacccinarea si riscul de sindrom Covid lung.

 

Potrivit medicului vaccinarea scade semnidicativ riscul de infectare si de dezvoltare a simptomelor. Potrivit datelor, riscul de infectare si de dezvoltare a unor simptome severe este de 10 ori mai mic in cazul persoanelor vaccinate, prin comparatie cu cele nevaccinate.

De asemenea, medicul a mai precizat ca in cazul in care o persoana vaccinata dezvolta simptome, riscul de sindrom COVID lung este „doar foarte putin mai scazut fata de o persoana nevaccinata infectata”, a avertizat profesorul Razvan Chereches.

Expertul in Sanatate Publica a prezentat concluziile unui ultim studiu amplu facut de cercetatorii britanici. 

Studiu pe 10,024 infectii COVID-19 la persoane vaccinate - demonstreaza ca vaccinarea nu protejeaza complet de sindromul COVID lung.

Sindromul COVID lung apare la persoanele care au avut o infectie SARS-CoV-2 confirmata sau probabila; acesta apare de obicei la 3 luni de la startul simptomelor COVID-19, dureaza cel putin 2 luni si nu poate fi explicat de un diagnostic alternativ.

Vaccinarea produce o usoara reducere a probabilitatii unor simptome in COVID lung (oboseala, simptome cognitive, neuropatii, ...).

In infectia acuta, vaccinarea scade semnificativ probabilitatea de internare pe sectia de terapie intensiva, insuficienta respiratorie, moarte, tulburari psihotice, trombembolisme, disparitia gustului si mirosului.

Pe scurt:

  • vaccinarea scade semnificativ riscul de infectare si dezvoltare simptome (de 10x fata de o persoana nevaccinata), dar in cazul in care esti vaccinat(a) si dezvolti simptome, riscul de sindrom COVID lung este doar foarte putin mai scazut fata de o persoana nevaccinata infectata
  • acest studiu are consecinte pentru sistemul de sanatate - chiar daca reusim sa atingem imunitatea de grup prin vaccinare si imunizare naturala, va fi nevoie mare de servicii medicale pentru persoanele cu COVID lung.”, a scris Razvan Chereches pe Facebook.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea