Social

Chavez il face pe Bush terorist

Chavez contraataca. Nu este un titlu de film, ci replica pe care presedintele venezuelean Hugo Chavez i-a dat-o omologului sau american ieri. Chavez l-a numit pe Bush "terorist", in replica la discursul ostil la adresa sa rostit de liderul de la Casa Alba.

Schimbul de replici intre presedintii american si venezuelean a reaparut saptamana trecuta, atunci cand Bush l-a numit pe Chavez demagog, acesta ripostand si catalogandu-l drept terorist, vinovat de de genocid.

Intr-un discurs neobisnuit de vehement, Bush l-a avertizat miercuri pe liderul venezuelean ca a "delapidat bogatia petroliera" si a provocat o "penurie alimentara" in numele politicii sale antiamericane.

Acest schimb de replici survine pe fondul escaladarii tensiunii in regiune, in urma raidului efectuat de armata columbiana in Ecuador impotriva Fortelor armate revolutionare ale Columbiei (FARC).

Casa Alba a sprijinit aliatul columbian in cursul crizei, exprimandu-si preocuparea privind posibilele legaturi intre gherila marxista si guvernele ecuadorian si cel venezuelean.

In urma cu o luna presedintele Venezuelei amenintase Statele Unite cu sistarea livrarilor de petrol, dupa ce compania americana Exxon Mobil castigase in instanta blocarea vanzarii de active venezuelene in valoare de 12 miliarde de dolari.

Compania americana a obtinut ordine judecatoresti de la tribunale din Marea Britanie si Olanda, prin care poate bloca vanzarea activelor companiei PDVSA, controlata de statul venezuelan.

Chavez a declarat ca, in urma masurilor luate de Exxon in acest caz, pretul titeiului ar putea urca la 200 de dolari pe baril.

Presedintele Venezuelei a amenintat Statele Unite cu sistarea livrarilor de mai multe ori, dar a mentinut exporturile catre cel mai mare consumator al sau, in pofida mai multor dispute privind pretul petrolului sau comertul liber.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea