Social

# expirare certificat verde #certificat verde # certificat de vaccinare

Certificatul verde va expira pe 1 februarie! Ce se intampla dupa aceasta data? Raspunsul lui Alexandru Rafila

Incepand cu 1 februarie vor expira certificatele verzi pentru cei care s-au vaccinat in urma cu mai bine de 9 luni si nu au facut doza booster.

 

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, anunta ca, pe plan intern, certificatele COVID vor fi in continuare valabile, dupa 1 februarie, chiar daca au trecut 9 luni de la primele doua doze. In schimb, pentru calatorii in Uniunea Europeana, va fi nevoie de administrarea dozei „booster”, conform unei decizii luate de Comisia Europeana.

„Nu am luat inca o decizie, dar e foarte probabil sa nu modificam conditiile interne, cel putin pentru moment, in ceea ce priveste acest certificat. Adica vaccinarea va ramane valabila. El oricum are o valabilitate in momentul de fata, care este inscrisa pe certificat, pana la data de 30 iunie 2022. Sigur ca lucrurile acestea le vor reevalua cand vom trece de acest val pandemic si o sa vedem daca si la nivelul UE nu se va reveni in ceea ce priveste utilitatea sau modul de utilizare a acestui certificat, valabilitatea lui si vaccinarea cu doua sau cu trei doze, dupa caz”, a declarat Rafila la Digi24.

Alexandru rafila a explicat ca certificatul verde expira la 1 februarie pentru cei care s-au vaccinat in urma cu 9 luni sau mai mult si nu au doza booster. Acestia nu vor mai putea calatori in strainatate. Rafila a a explicat ca masura este o directiva europeana.

„Este vorba despre o decizie a Comisiei Europene in care se comunica statelor membre ca certificatul care are ca si scop circulatia in spatiul UE este valabil dupa incheierea schemei de vaccinare pe o perioada de 270 de zile, iar doza booster prelungeste pe termen nedefinit perioada acestui certificat. Stim ca folosim acest certificat verde inclusiv in Romania, de exemplu, cand mergem la un restaurant. E o decizie pe care o sa o discutam, se va discuta la nivelul guvernului si CNSU, in functie de contextul epidemiologic”, a anuntat vineri ministrul Sanatatii.

„La acest moment nu este in discutie schimbarea masurilor pe care le avem si, urmarim situatia si o analizam din punct de vedere al situatiei epidemiologice din Romania, inclusiv situatia vaccinarilor din Romania, nici in sensul relaxarii, nici in sensul inaspririi lor”, a declarat in aceeasi zi seful DSU, Raed Arafat.

”S-ar putea sa avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare daca dupa data de 1 februarie va intra in functiune mecanismul european, directiva europeana: valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungita daca persoanele se vaccineaza cu doza booster intr-un interval care sa nu depaseasca 9 luni de la incheierea vaccinarii”, a mai spus Alexandru Rafila sambata, la Europa FM.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea