Social

#pierde job #certificat verde # locul de munca #certificat #angajati #suspendare #romania

Certificatul verde, obligatoriu si la locul de munca. Ce trebuie sa faci pentru a nu ramane fara job

Certificatul verde devine obligatoriu si la locul de munca. Potrivit proiectului de lege pentru intorducerea certificatului verde, persoanele care nu prezinta certificatul verde risca sa se trezeasca cu contractul de munca suspendat pentru o perioada de pana la 30 de zile, fara plata drepturilor salariale.

Certificatul verde ar putea deveni obligatoriu pentru toti angajatii, atat la stat, cat si la privat. Astfel, angajatii vor fi obligati sa prezinte certificatul persoanei responsabile de verificarea codului QR, iar cei care nu au unul risca sa ramana fara loc de munca. Pentru a nu fi dati afara angajatii au doua variante:

  1. Daca lucreaza la stat, iar angajatul decide sa se vaccineze, dupa efectuarea primei doze, institutia va deconta testele anti-Covid pana la emiterea Certificatului Verde.
  2. Daca lucreaza la privat, angajatorul are libertatea de a alege daca va deconta sau nu testele pentru persoanele care au prima doza, pana la emiterea Certificatului Verde. Acelasi lucru se aplica si in cazul persoanelor care nu se pot vaccina din motive medicale.

Daca angajatul nu doreste sa se vaccineze, atunci va trebui sa-si plateasca singur testele PCR sau antigen, pe care sa le prezinte periodic. Testele PCR se vor efectual al 72 de ore, in timp ce testele antigen la 48 de ore. Astfel, angajatul va trebui sa scoata lunar din buzunar suma de 1.800 de lei pentru testele PCR sau 900 de lei pentru testele antigen.

In situatia in care angajatul nu se vaccineaza si nici nu se testeaza va fi suspendat penru 30 de zile atat de la stat cat si de la privat. Daca nici dupa aceasta perioada angajatul nu prezinta Certificatul Verde, angajatii la stat vor fi concediati. In cazul angajatilor de la privat, patronul poate decide fie sa-I prelungeasa suspendarea fie sa-l concedieze.  

Proiectul de lege este in dezbatere in Parlament. Pentru a fi aplicata, legea trebuie sa treaca de votul din parlament, apoi sa fie promulgata de presedinte si publicata in Monitorul Oficial.

Intrebat in cat timp ar urma sa fie adoptat noul act normativ de catre Parlament, secretarul de stat din MAI a raspuns: "Eu stiu ca este in regim de urgenta, deci ar trebui in 2-3 saptamani, poate si mai repede, sa treaca”, scrie antena3.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea