Social

#accident Cernobil #centrala nucleara de la Cernobil #explozia de la Cernobil #radiatii cernobil #cernobil

Cernobil - 35 de ani de la dezastrul care a afectat omenirea

Astazi, 26 aprilie 2021, se implinesc 35 de ani de la cel mai mare accident nuclear din istoria omenirii. In urma cu 35 de ani, pe 26 aprilie 1986, reactorul 4 al centralei nucleare de la Cernobil a explodat in timpul unui test de rutina, norul radioactiv ajungand pana in Norvegia.

 

In timpul tragediei de la Cernobil au fost emise de pana la 10 ori m ai multe radiatii decat in cazul dezastrului nuclear de la Fukushima care a avut loc in 2011.

Desi au trecut 31 de ani de la tragedie, expertii sustin ca in zona, sunt si in prezent, un numar urias de radiatii. Mai mult, autoritatile se tem ca un eventual incendiu (provocat de un fulger sau chiar de om) poate duce la izbucnirea unei noi tragedii, deoarece se vor forma nori de substante radioactive care vor impanzi cerul Europei. Potrivit expertului, doctor Timothy Mousseau, un astfel de incendiu reprezinta un pericol la fel de mare ca cel din 1986.

Belarus a fost tara cel mai grav afectata de dezastrul de la Cernobil, deoarece pana la 70% din precipitatiile radioactive au cazut pe teritoriul ei, dar in total peste 5,5 milioane de persoane, ucraineni, belarusi si rusi, au avut de suferit in urma catastrofei, iar o mare parte dintre ei locuiesc in continuare in zonele contaminate, estimeaza autoritatile ucrainene, conform agerpres.ro.

Numarul total al victimelor ar putea fi intre cateva sute de mii si cateva milioane, noteaza experti citati de presa internationala, iar medicii afirma ca milioane de persoane sufera in continuare de probleme de sanatate legate de catastrofa. Consecintele contaminarii radioactive - cancer, afectiuni ale sistemului imunitar, boli cardiace - ar putea provoca in total intre 100.000 si 400.000 de decese in aceste trei foste republici sovietice, conform Greenpeace.

Pe langa victimele umane, dezastrul  de la Cernobil a afectat grav si mediul. Au avut de suferit si animalele domestice, animale salbatice, pasarile si pestii sau vegetatia, poluarea radioactiva a produs mutatii genetice, resimtite pana la nivelul bacteriilor si al virusurilor.

Orasele Cernobil si Pripyat au fost evacuate si probabil nu vor mai fi locuite vreodata, intrucat nivelul de radiatii va ajunge la cote normale abia in jurul anului 2525.

Accesul in Zona de Excludere a Centralei Nucleare Cernobil este posibil numai cu un ghid autorizat, si cu masuri de protectie in fata radiatiilor. Turistii sunt averizati ca nu au voie sa atinga obiectele sau vegetatia, ori sa se aseze.

Citeste si:

Turism in pandemie! Zbor deasupra Cernobilului, ultima tendinta in materie de vacante

Lupii de la Cernobil, o minune pentru cercetatori, cosmar pentru localnici

Cernobil – o atractie turistica neobisnuita! De la un dezastru natural la un oras fantoma

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea