Social

Cerealele rafinate sau integrale, o moda sanatoasa

Aceste alimente au fost concepute pentru consumul matinal. Nutritionistii recomanda insa tuturor sa le manance pe toata durata unei zile fara a fi supusi vreunui risc. Cerealele pentru micul dejun sunt un element constant pe mesele vest-europenilor. In Romania, piata acestor cereale este inca in formare, dar, in acelasi timp foarte dinamica, avand in vedere ca ritmul de crestere anual al consumului unor astfel de produse este de 50 la suta. Pe rafturile supermarketurilor din Romania, un loc specific este rezervat cerealelor pentru micul dejun. Cu ambalaje sofisticate, in cutii mai mari sau mai mici, exista cereale pentru toate categoriile de persoane, atat in ceea ce priveste varsta, cat si posibilitatile lor financiare. Exista cereale special create pentru copii, adolescenti, femei insarcinate sau femei care urmeaza diverse regimuri pentru mentinerea greutatii optime. In Romania, consumul mediu anual pe cap de locuitor este de aproximativ 370 de grame. In tara vecina, Ungaria, consumul de cereale este dublu. Fiecare englez, in schimb, mananca peste sase kilograme de cereale la micul dejun in fiecare an. Cele mai mari vanzari au loc in mediul urban. In urma unor studii de piata, s-a constatat ca, in tara noastra, femeile consuma mult mai multe cereale decat partea masculina a populatiei. In acelasi timp, adultii sunt amatori de cereale dietetice, iar copiii mananca mai multe astfel de produse dulci. Cerealele pentru micul dejun se obtin din grau, orez, porumb, secara, orz si ovaz. Acestora li se adauga miere, zahar, ciocolata sau fructe confiate . Ele au fost concepute pentru a favoriza consumul alimentelor cerealiere, mai ales dimineata. Micul dejun este considerat cea mai importanta masa a zilei, de aceea trebuie sa fie bogat in glucide si nutrimente care sa asigure aproximativ 25 la suta din aportul zilnic recomandat. Numeroase studii de specialitate au demonstrat beneficiile pe care le presupune un mic dejun complet si echilibrat. Prima masa a zilei permite realizarea unor performante fizice si intelectuale remarcabile, favorizand procesul de memorizare. A fost dovedit stiintific faptul ca marii consumatori de cereale la micul dejun obosesc mai greu si au un randament ridicat in procesul de invatare. Amidonul, substanta de baza Modul de fabricare a cerealelor pentru micul dejun este foarte simplu. Boabelor de grau, porumb sau orez le sunt adaugate zahar, malt sau sare. Ele sunt apoi introduse la vapori. Acestia permit trasformarea amidonului in glucide pentru o digestie mai usoara. Dupa aceasta etapa, boabele sunt supuse unor preparari diverse, ce variaza in functie de reteta. Cerealele pentru micul dejun se prezinta sub mai multe forme, printre care fulgi din ovaz si grau, petale din porumb, bilute de porumb sau ineluse. Cerealele sunt bogate in elemente nutritionale necesare functionarii organismului omenesc. Consumate cu lapte sau cu alte tipuri de produse lactate, ele favorizeaza un aport de calciu foarte important. Este recomandat ca, in mod deosebit, copiii sa consume suficient calciu inca de la prima masa a zilei. Studiile nutritionale demonstreaza ca un aport de calciu insuficient in timpul diminetii nu poate fi compensat in nicio alta masa din timpul zilei. Cerealele pot fi consumate regulat, fara ca organismul sa fie supus vreunui risc. Producatorii de cereale afiseaza detaliat, pe eticheta fiecarui ambalaj, compozitia nutritionala a produsului pentru 100 de grame de produs, dar si aceea a unei portii de cereale (30 sau 40 de grame) consumate impreuna cu 125 ml de lapte. Etichetele prezinta, de obicei, si categoriile de persoane carora le sunt adresate produsele respective. Cerealele cu lapte sau cu iaurt, un fruct sau un pahar cu suc de fructe constituie ingredintele de baza ale unui mic dejun echilibrat. Ele contin deopotriva glucide simple (zaharul total provenind din miere sau ciocolata), dar si glucide complete (amidon), in proportii variabile. Peste doua treimi din cerealele care se produc in momentul de fata sunt imbogatite cu vitamine si minerale. Acest surplus permite optimizarea aportului cu micronutrimente. Aceste adaosuri trebuie mentionate pe ambalaje, impreuna cu indicarea grupului de populatie caruia ii sunt recomandate. Cerealele mai contin fibre alimentare , proteine, vitamine, minerale si oligoelemente, acestea asigurand un sfert din aportul energetic necesar in fiecare zi. Fiind bogate in fibre, ele ajuta de asemenea la scaderea colesterolului. Un alt atu nutritional al cerealelor sunt proteinele vegetale pe care le contin si care sunt indispensabile mentinerii unui organism sanatos . Nutritionistii afirma ca baza piramidei alimentare o constituie cerealele. Graba strica treaba Ritmul de viata foarte alert din marile centre urbane ii determina pe multi oameni sa renunte la micul dejun. Graba este, in aceasta situatie, unul dintre inamicii unui organism sanatos. In acest sens, cerealele au avantajul ca se prepara foarte repede. In mai putin de un minut, un bol cu cereale cu lapte poate asigura necesarul nutritiv pentru cea mai mare parte a zilei. Lipsa micului dejun produce efecte negative atat asupra copiilor, cat si asupra adultilor. Alimentele consumate dimineata ofera energie, dupa perioada de repaus din timpul noptii. Capacitate de concentrare scazuta, irascibilitate, anxietate creata de senzatia de foame sunt numai cateva dintre simptomele unui stil de viata total neindicat. Un mod de viata sanatos presupune, in primul rand, o dieta echilibrata. In plus, cerealele sunt recunoscute ca avand un rol decisiv in prevenirea starilor de oboseala, a bolilor cardiovasculare, a obezitatii si a diabetului. Istoria lor a inceput in Statele Unite, in 1890 Cerealele pentru micul dejun au aparut in America, in 1890. John Harvey Kellogg, un tanar medic american, a cautat impreuna cu fratele sau, Will Keith, sa amelioreze alimentatia pacientilor din clinica lor, sanatoriul din Battle Creek (Michigan, SUA). Ei au avut ideea de a concasa grauntele de ovaz si de a prepara apoi faina la vapori. Ulterior, le-au introdus in cuptor si au obtinut astfel "fulgi de ovaz". Succesul pe care l-au avut aceste cereale l-a determinat pe Will Keith Kellogg sa creeze, in anul 1906, societatea care avea sa devina Kellogg Company, una dintre cele mai mari producatoare de cereale din lumea intreaga si la ora actuala. Fulgii de porumb au fost primele produse comercializate de aceasta societate. Pentru a stimula vanzarile, el a adaugat, in 1909, o oferta speciala: o carte de imagini cu animalele din jungla, pe care o oferea oricui cumpara doua pachete cu cereale. Timp de peste 20 de ani, Kellogg a experimentat noi cereale pentru a completa gama sa de produse. Pe de alta parte, Max Bircher-Benner, un medic elvetian de la inceputul secolului, a inventat reteta de musli pe baza de fulgi de ovaz amestecati cu lapte, mere, nuci si migdale Intrebuintari alternative Cerealele nu sunt destinate numai consumului alimentar zilnic, ele sunt folosite si pentru obtinerea energiei electrice sau a energiei termice. In Europa de exemplu, bioetanolul este un produs obtinut din grau sau porumb. Printr-un proces de fermentatie industriala, zaharul continut in aceste vegetale este transformat in alcool. Pentru a obtine bioetanolul, acest alcool (etanol) este concentrat, apoi deshidratat. Mai mult decat atat, cerealele nu sunt utilizate numai ca materie prima pentru obtinerea energiei alternative, ci au si alte intrebuintari bio, cum ar fi fabricarea de saci din plastic bio, ambalaje bio sau produse de igiena. Sacii din plastic bio sunt produsi din amidonul extras din grau sau porumb sau din glucoza derivata din amidon. Producerea de ambalaje biodegradabile este astazi un scop mai ales pentru comerciantii de fructe si legume. Pe de alta parte, produsele de igiena obtinute din amidonul cerealelor ofera avantajul ca se degradeaza complet in apa, protejand astfel mediul inconjurator. Cerealele integrale sunt mai sanatoase Spre deosebire de cele rafinate, cerealele integrale nu pierd nimic din componentele nutritive de baza ale boabelor proaspete. Membrana exterioara a bobului contine fibre, minerale, proteine si complexul de vitamina B. Stratul din mijloc asigura necesarul de carbohidrati. Germenul este partea cea mai bogata in elemente nutritive. Cand boabele de cereale sunt rafinate sau macinate, membrana exterioara si germenul se pierd si astfel se elimina o importanta cantitate nutritiva a boabelor. Cerealele integrale pastreaza intacte toate cele trei elemente ale bobului. Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum sa ai o viata sanatoasa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea