Social

Cele mai sanatoase zece alimente

Este demonstrat de mult timp rolul alimentatiei gresite in aparitia celor mai grave boli. Dar pentru a scapa de cancer, ulcer, accidente vasculare, insomnie sau varice care sunt alimentele care nu ar trebui sa lipseasca din meniul nostru zilnic? Mark Glen, reputat dietetician la clinica Mayo, autorul a numeroase carti si diete personalizate, ne clasifica cele mai sanatoase zece alimente. 1. MERELE Merele sunt o sursa excelenta de pectine, fibre care micsoreaza nivelul colesterolului si al glucozei (zaharului) din sange. Merele proaspete contin multa vitamina C, care protejeaza celulele organismului de distrugere. Ajuta la formarea colagenului, substanta care ne mentine tesuturile si vasele de sange sanatoase fiind absolut necesara pentru absorbtia fierului si a acidului folic. 2. MIGDALELE Bogate in nutrienti ca fibre, riboflavina, magneziu, fier si calciu (o mana de migdale contin 100 mg calciu). In plus, aceeasi cantitate va furnizeaza necesarul zilnic de vitamina E, combatand sterilitatea si caderea parului . Datorita grasimilor monosaturate, scad colesterolul si ne feresc de infarct. Fiind una dintre cele mai bune surse de proteine sunt revitalizante, mai ales dupa boli. 3. AFINELE Afinele contin fitonutrienti care previn si vindeca infectiile urinare, atat de frecvente la femei, mai ales in perioada rece. Ele imbunatatesc memoria de scurta durata si, consumate in cure de zece zile in fiecare vara, ne feresc de boli ca Alzheimer la batranete. Contin putine calorii ceea ce le recomanda ca aliment de baza in timpul dietelor de vara sau a perioadelor de abuzuri alimentare. 4. BROCCOLI In afara de faptul ca sunt o importanta sursa de calciu, potasiu si fibre, substantele continute ne feresc de bolile cronice precum cele cardiovasculare, diabet sau anumite cancere, in special cel de colon si prostata. Datorita antioxidantilor ca vitamina A si C, celulele corpului nostru imbatranesc mult mai incet. 5. FASOLE ROSIE Fasolea rosie, de orice tip ar fi (cu boabe mici sau mari) reprezinta un rezervor de fier, magneziu, fosfor, potasiu, cupru si tiamina . Nu contine aproape deloc grasimi vegetale, calorii putine si, datorita fibrelor, elimina rapid toxinele din organism prin regularizarea tranzitului intestinal. Aceste lucruri se recomanda bolnavilor de constipatie si persoanelor in varsta sau sedentare. 6. PESTE Pestele oceanic, dar in special somonul este printre putinele alimente in care se gasesc acizii grasi omega 3 care ne feresc arterele de depozitele de grasimi, reducand riscurile formarii de cheaguri de sange care provoaca infarct. Omega 3 regularizeaza ritmul inimii, ferindu-ne de palpitatiile din tahicardii sau chiar de moartea subita. Consumul de trei ori pe saptamana de peste scade nivelul trigliceridelor (care afecteaza celula hepatica) si normalizeaza tensiunea. 7. SPANAC Spanacul contine folati si multa vitamina A, C, B6, fiind bogat in riboflavina, calciu, fier si magneziu. Intareste sistemul imunitar si ne pastreaza parul si pielea sanatoase. Preparati insa doar cantitatea pe care o mancati o data, deoarece prin reincalzire nitratii se transforma in nitriti , substante potential cancerigene. 8. CARTOFI DULCI Culoarea galben portocaliu puternica a acestora ne arata ca acestia au o concentratie mare in beta- caroten. Alimentele bogate in aceasta substanta, pe care organismul o transforma in vitamina A, incetinesc procesul imbatranirii si reduc riscul aparitiei anumitor cancere. Contin de asemenea vitaminele B 6, C si E, potasiu, fibre iar un cartof are doar 50 de calorii. 9. SUC DE FRUCTE SI LEGUME Sucul de cruditati conserva toate vitaminele si mineralele care se gasesc in acestea, fiind adevarate infuzii de vitalitate. Cu conditia sa fie consumate imediat dupa preparare, sunt o cale usoara de asimilare a multivitaminelor, mai ales pentru persoanele carora nu le plac vegetalele. In orice suc, rosiile nu trebuie sa lipseasca, licopena continuta ferindu-ne de atacul de inima si cancere, in special cel de prostata. 10. GERMENI DE GRAU In centrul bobului de grau, prin incoltire, apare germenul de grau, responsabil cu aparitia si dezvoltarea unei noi plante. In ei se concentreaza nutrienti ca niacina, tiamina, vitamina E, folati, magneziu, fosfor, potasiu, fier si zinc. Zilnic, doua lingurite de boabe de grau incoltite ne refac instantaneu energia pierduta, pofta de mancare si ne alunga cele mai rebele insomnii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea